Dünyanın 4'te 3'ünden fazlasını kaplayan su, hayatımızın her alanında büyük bir öneme sahip. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Mustafa Saltoğlu, toplumda genel olarak görülen hastalıkların bir çoğunun vücuttaki su miktarının yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi.

ORTALAMA 2 LİTRE SU İÇİN

Gündelik hayatta su içmeyi ihmal edebildiğimizi belirten Saltoğlu, "İnsan, ana rahminde bir çeşit tuzlu suyun içerisinde hayat buluyor. Tüm metabolizmamız su ve minerallerden oluşuyor. Aynı şekilde, vücudumuzda sindirim, boşaltım gibi hayati faaliyetlerini su yoluyla gerçekleştiriyor. Vücutlarımız suya bağımlı. Bu nedenle bol bol su içmemiz gerekiyor. Vücudumuzun günlük olarak kilo başına 30 ml suya ihtiyacı var. Yani yaklaşık 70 kg olan bir insanın günde 2 litre civarı su içmesi gerekiyor. Vücudumuzun günlük su ihtiyacı çalıştığımız işlere göre de farklılık gösteriyor. Masa başında çalışanların gün içinde vücudun normal ihtiyacı kadar su içmeleri yeterli olurken; sıcak ortamlarda çalışanlar ve ağır işlerle uğraşanlar günlük daha fazla su tüketmelidir" dedi.

HİÇBİR İÇECEK SUYUN YERİNİ TUTMAZ

Su yerine alınan çay, kahve gibi diğer sıvıların suyun yerini tutmadığını belirten Saltoğlu, "Bu içecekler vücudun su ihtiyacının karşılanmasının aksine daha fazla suyun vücuttan çıkmasına sebep oluyor. Çünkü beyin, su dışındaki içecekleri, tehlike olarak algıladığı için bir an önce vücuttan çıkarmaya çalışıyor. Bu da içtiğimiz 2 bardak çayı sonucu 4 bardaklık sıvı kaybı yaşamamıza neden oluyor. Bu sıvı kaybı aynı zamanda suyun tuttuğu C ve B vitaminlerinin de vücuttan çıkması anlamına geliyor. Bunun sonucu vücudumuz hastalıklara açık hale geliyor" diye konuştu.

Yasir BABA