Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Samsun'da bugünden itibaren ekmeğin 300 gram olarak üretileceğini ve 1 lira 50 kuruştan satılacağını belirtti. Yılmaz, "Yerli buğdayımızdaki yaşadığımız sıkıntıdan dolayı eski ekmeğimizi yapamıyoruz. Buna istinaden genel anlamda birazda ekmeğimizin kaliteli olabilmesi için böyle bir karar aldık' dedi.

Samsunlular ekmekteki artıştan memnun değil

UN SIKINTISI YAŞIYORUZ

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, "Bugün itibariyle 300 gram ekmeğimiz 1 lira 50 kuruştan satılmaya başlanacak. Burada Ticaret Bakanlığı olsun, Tarım Bakanlığı olsun ekmek ile ilgili beş gramın üstüne çıkmıyor. Ekmeğimizi büyütme nedenimiz, un tedariğinde yaşadığımız sıkıntı. Şu an kullandığımız unun yüzde 70'i ithal. Haliyle ekmeğimiz küçük gramajlı olduğundan dolayı eski ekmeğimizi yapamıyoruz. Biraz da ekmeğimizin kaliteli olabilmesi için böyle bir karar aldık. Bugünden itibaren uygulamaya geçtik' ifadesinde bulundu.

ZAM OLARAK ALGILANMAMALI

Yiğit, 'Ekmek fiyatında tarihe mecburiyetimiz var. Bunun muhatabı Ticaret Bakanlığı. Tarifenin haricinde ürün yapmamamız mümkün değil. Eğer tarife dışında bir ürün yapılırsa bunun kontrolü de tamamen onlardadır. Cezası vardır. Vatandaşımız bunu zam olarak algılamamalıdır. Çünkü bundan sonraki aldığımız fiyat tamamen devlet kontrolünde. Bakanlığın onaylamadığı hiçbir tarifeyi uygulama şansımız yok. Bakanlık onaylıyor, bize bildiriyor. Biz de üyelerimize tebliğ ediyoruz' dedi.

ÜLKE RAHATLAYANA KADAR ZAM YOK

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüb Güler, 'Ekmekte zam yok, gramaj artırımı var. Gizli bir zamda yok. 200 gram olan ekmek 1 liraydı, 300 gramın fiyatı ise 1 lira 50 kuruş oldu. Şu anda fırıncıyı kurtarmıyor ama biz de devletimizin dediğine uyarak, 'Zam yapmayacağız' dedik. Türkiye rahatlayana kadar zam yapmıyoruz' dedi.