Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'na (OKA) ilettiği içeriğe uygun olarak ajans kasım ayı yönetim kurulu toplantısı "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri" ile AB-Türkiye İlişkileri ve İş Dünyasına Yansımaları konferansı OKA binasında yapıldı. Toplantıya, Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, STSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, kamu kurumu müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

100 MİLYON EUROLUK PROJE

Toplantının açılış konuşmasını yapan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, "Kalkınma ajansımız şu ana kadar 500'ü aşkın projeye teknik ve mali destek sundu. 160 milyon TL hibe kullandırdı ve 300 milyon TL tutarında yatırım gerçekleşmesine vesile oldu. Öte yandan AB projelerinin etkin şekilde kullanmak için paydaşlarımıza teknik destek sağlayarak toplam 100 milyon Euro bütçesi olan projelerinin bazılarını uyguladı veya destek sağladı" diye konuştu.

SAMSUN'U GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ

Samsun'un bölgenin önemli illerinden birisi olduğunu kaydeden Samsun Valisi Osman Kaymak, "Karadeniz'in amiral gemisi. AB projeleri ve diğer projelerde de ciddi manada proje kültürünü oluşturup, bunu kullanan bir il. Samsun'da birçok AB projesi gerçekleşti. Hazırlayan sunan herkese teşekkür ediyorum. Bu projelerin ekonomimizin lokomotifi olacak, AB sürecinde bize yol gösterecek projeler olmasını önemsiyoruz. Büyükelçi Berger'e Samsun ile ilgili bilgileri verdim. Samsun'un ticaret ve tarım potansiyeli çok önemli. Biz sanayi yönüyle istenilen seviyede olduğumuzu düşünmüyoruz. Samsun ihracatını yılda 1-2 milyar dolar hedefliyoruz. Samsun'un bir çıkmazı var, aynı zamanda bir kıyı kenti, turizm değerlerine de sahip. Doğallığı bozmadan, sanayileşmemiz lazım. Çevreye duyarlı kalkınmayla doğayı bozmadan sanayi alanları üretmeye çalışıyoruz. Bu yüzden sanayicimizin ihtiyacına cevap verememiştik ama şimdi çok ciddi bir çalışmayla şehrimizi geleceğe taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ÖNEMLİ ORTAK

Türkiye ile AB ilişkilerinin çok eski bir geçmişe dayandığını belirten AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Bu ilişkiler yüzyıllardır var. Savaşlar, müttefiklikler olmuş, çok zengin kültürel alışveriş gerçekleşmiş. Tabii çok sağlam ve güçlü ailesel bağlar da var, Avrupa'da yaşayan birçok Türk ailesi olduğunu da biliyoruz. 2016 yılında buraya geldiğimde darbe girişimi sürecinden sonraydı ve AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler oldukça kötüydü. İki tarafta da olumsuz ifadeler vardı. Ama aynı zamanda ben başka bir şey daha fark ettim. AB projeleri ve programları seviyesinde çok güçlü bir iş birliği vardı. Bu iş birliği, insanı yardım, teknoloji, sağlık, eğitim gibi hemen hemen her alanda kendini gösteriyordu. Aynı zamanda AB ile Türkiye arasında dış politikalar konusunda güçlü bir ittifak olduğunu da görüyordum. Suriye'de, Irak'ta, Ortadoğu'da, Kudüs'te ne olması gerektiğiyle ilgili görüşlerimiz ortaktı. Tabii ki Türkiye AB'ye aday bir ülke ama bunun ötesinde çok önemli bir ortak. Bunun dışında bizi birleştiren diğer nokta da aynı değerler üzerinde yaşayış biçimimiz olması yani demokrasinin geliştirilmesi ve piyasa ekonomisi. En güçlü bağımız da ekonomi ve ticaret alanında kendisini gösteriyor. Türkiye, AB'den yapılan ticarette 5. önemli ortak. Öte yandan da Türkiye ihracatının yüzde 50'si AB'ye gidiyor. AB'den de yabancı, doğrudan yatırımın da üçte ikisi Türkiye'ye geliyor. Bunlar neden oluyor, çünkü Türkiye AB çerçevesinde Gümrük Birliği'nin bir parçası. AB'ye uyum sürecinde Türk şirketleri AB standartlarını yakalamış durumda. Bu da şu anlama geliyor, Türkiye şirketleri ürün ve tedarik zincirine çok iyi şekilde entegre olmuş durumdalar. Avrupa'da bir ürün aldığınızda Türkiye'den mi gelmiş, Avrupa'da mı üretilmiş anlayamıyorsunuz. Türk şirketler aynı zamanda dünyada rekabetçiliklerini de arttırdılar. Buna verdiğimiz destek, aynı bu binanın inşaasında kullanılan bütçeden geliyor. Samsun, AB'nin fon sağladığı proje sayısı bakımından en yüksek yoğunluğa sahip il" sözlerini kaydetti.


Zerrin SOMUNCU