Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Samsun Tren Garı'na gelerek, AB hibeleriyle AB sınırları dışında gerçekleştirilen en büyük proje olma özelliğini taşıyan Samsun-Sivas (Kalın) demiryolu hattında incelemelerde bulundu ve deneme seferine çıktı. 3 günlük ziyaret programı nedeniyle Samsun'da bulunan Berger, trene binmeden önce projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

SAMSUN, AB PROJELERİNDE BİRİNCİ

Büyükelçi Berger, Samsun'da olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Samsun AB'nin fonlarıyla en çok projenin gerçekleştirildiği il. Bunlardan biri demiryolu projesi. Türkiye'de son yıllarda karayolu yerine demiryollarının tercih edilmesi gibi bir eğilim var. Bu demiryolu hatlarından biri Samsun-Sivas (Kalın) hattı. Yapılacak çalışmalarla saatteki hız 60 km'den 100 km'ye çıkarılacak. Diğer bir amaç da yük taşıma kapasitesinin artırılması. Samsun limanıyla çok önemli bir ulaştırma merkezi olsa da, navlun taşıma kapasitesinin artırılması öngörülüyor" diye konuştu.

PKK HALA LİSTEDE

Basın mensupları tarafından Avrupa Adalet Divanı'nın PKK kararıyla ilgili yorumunun sorulması üzerine konuşan Büyükelçi Berger, "Avrupa Konseyi'nin de konuyla ilgili kararları olabilir. PKK'nın terör örgütü listelerinde olması konusunda bir değişiklik yok. PKK zaten AB'nin terör örgütü listesinde. Kararın herhangi bir değişikliğe neden olduğu doğru değil. İki tane liste var, listenin birisi mahkeme tarafından iptal edildi ama temyize gidilebilir. Ancak diğer listede PKK halen terör örgütü listesinde" ifadelerini kullandı.

ZENGİN KÜLTÜR

Büyükelçi Berger'in eşi Marilena Berger ise babasının Samsunlu olduğunu belirterek, 'Babam 1900 senesinde Samsun'da doğmuş. Büyükbabam ise Trabzon'dan Samsun'a göç etmiş. Bu yüzden bu şehre gelebilmek ve onların çok sevdiği bu şehri görebilmek benim için çok güzel bir duygu oldu. 1924 senesinde babam buradan ayrılmış. Babamın çok sevdiği bu şehre gelmek benim için çok duygusal bir deneyim oldu. Yeşilin, denizin bir arada olduğu bir, öğrencilerin çok olduğu bir şehir. Babam, 17 yaşındayken Osmanlı'nın tütün fabrikasında çalışmış ve sonrasında da Osmanlı Bankası'nda çalışmış. 26 Haziran 1924 tarihinde Pire'ye geçmiş. Babamın çalıştığı fabrikayı henüz görmedim ancak görmek isterim. Türkiye'de nereyi ziyaret ettiysem çok zengin kültürü olan şeyler görüyorum. Samsun'da o kentlerden birisi" diye konuştu.

HAREKET İZNİ EŞİNDEN

Konuşmaların ardından Büyükelçi Berger, yeleğini giydi, baretini taktı ve nostaljik demiryolu kontrol otosuna bindi. Bu aracı bir süre kullanan Berger, ardından başka bir demiryolu aracının makinist koltuğuna geçti. Büyükelçi Berger'e hareket iznini ise eşi Marilena Berger verdi. Büyükelçi Berger ve beraberindeki heyet kısa bir deneme seferinin ardından, yolculuğa son verdi.

Şükrü Berk ASKAR