Türkiye Kamu Sen Samsun İl Temsilcisi Ahmet Keskin, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yapmış olduğu 2018 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

AÇLIK SINIRI YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan Ekim 2018 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 3 bin 121 TL olarak hesaplandığını söyleyen Keskin, "Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6 bin 496 TL olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 4,93 oranında arttığını gösteriyor. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 4,51 oranında yükselmiş ve 2 bin 428 TL olarak hesaplandı. Ocak ayından bu tarafa 4 kişilik ailenin aylık zorunlu harcamaları bin 27 TL zamlandı. Buna karşılık ortalama memur maaşına bütün enflasyon farklarıyla birlikte 441 TL artı. Dolaysıyla memur maaşı bu yıl net 585 TL eridi. Bu erimenin enflasyon farkıyla telafi edilmesinin imkanı yok" ifadelerini kullandı.

EK ZAM ZARURİ

Memur ve emeklilerin kayıplarının hat safhaya ulaştığını ifade eden Keskin, "Yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında kamu çalışanları ve emeklilerimizi bir nebze olsun rahatlatmak amacıyla ek zam yapılması zaruri hale geldi. Rakamlara bakıldığında dar ve sabit gelirlilerin yaşadıkları zorluklar net bir şekilde görülüyor. Döviz kurunda geri çekilmeler olsa da harcama kalemlerinde yapılan zamlar, dar ve sabit gelirlilere miras kaldı. Buçuk zamma imza atanlar ortalarda yokken, kamu çalışanlarının hak ve menfaatleri için mücadele eden Türkiye Kamu-Sen ek zam için ısrarını bıkmadan ve yılmadan devam ettirecek. Bütçe görüşmelerinin yapıldığı bu dönemde ek zam konusu derhal hayata geçirilmeli, hem kamu çalışanları hem de piyasalar bir nebze olsun rahat nefes almalıdır" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU