n
n
n
n
n Yerel seçim öncesi en kritik haftaya girmiş bulunuyoruz. Belediye meclisi adaylarının kesinleşeceği bu hafta; tüm partiler için oldukça kritik geçecek gibi görünüyor. Gelen haberler yeni yasa çerçevesinde daha önem kazanan belediye meclislerine girmek için her üç partide de çok sayıda aday adayının olduğu ve aralarında ciddi bir yarış bulunduğu yolunda. Bu mücadeleyi en az hasarla savuşturacak ve en tutarlı/en güven veren/en nitelikli listeyi çıkaracak olan parti avantajlı olacaktır.
n
n
n
n
n
n 1980 darbesinin bu ülkeye en büyük zararı, bir taraftan yetişmiş kadroları siyaset dışına atarken; öbür taraftan ihtirasları alabildiğine körüklemesi olmuştur. Boşluğu dolduran kimi deneyimsiz ve yetersiz yeni siyasetçiler, o güne kadar kıdeme ve liyakate olan önceliği bir kenara atmış ve o buraya geldiyse benim neyim eksik demeye ve artık kendi birikimine bakmadan her yere talip olmaya başladı.
n
n
n
n
n
n Kalite ve liyakatin düşmesi yanından bu süreçte davaya sadakat ya da temelden gelme kavramları terk edilmiş, sermayeye, lidere ve belli bir yöre nüfusuna dayanmak başka bir ifadeyle mikro milliyetçilik de denilen hemşehri dayanışması öne çıkarılmıştır.
n
n
n
n
n
n Partilerde, eski-yeni, şuralı-buralı, teşkilattan-teşkilat dışından çatışmaları
n
n yanında yeterli-yetersiz çatışması pek görülmüyor. Bütünşehir Yasası nın yürürlüğe girmesinden sonra artık belediye meclisleri çok daha önemli hale gelmiştir. İleride yerelleşmenin/yerinden yönetimin daha da artacağı ve merkezi idarenin daha fazla kaynak ve yetkisinin yerellere devredileceği gözönüne alındığında; bu meclislerin önemi daha net görülür. Umarım siyasetin karar vericileri, bunun idrakinde ve gereğini yerine getirecek güçtedir.
n
n
n
n
n
n Bu seçimlerde iddialı üç parti birçok yerde ciddi ve doğru adaylar belirleme başarısını göstermiştir. Birbirine yakın değerdeki adayların hangisinin kazanacağını belirlemede meclis listeleri etkili olacaktır. Bakalım hangi parti listesini başkana taşıtmak yerine başkanı listesinin omuzunda daha da yukarılara taşıyacak yapılanmayı başaracak? Bunu başaran bir adım öne çıkacaktır.
n