Bakanlık tarafından 2017 yılı Eylül ayında uygulanmaya başlanılan proje; pilot olarak seçilen 8 il arasında bulunan Samsun'da OMÜ öğretim üyelerinden Tıbbi Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Etnobotanik Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Kesim, Sosyal Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Şahin Köktürk ve Botanik Uzmanı Prof. Dr. Hasan Korkmaz danışmanlığında gerçekleştirildi.

Samsun'un ilçe ve köyleri kaynaklık etti

Samsun'da Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Belirlenmesi Projesi kapsamında Proje Koordinatörü ve Tıbbı Bitkiler Danışmanı Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, 'Eylül/Ekim 2017 - Nisan/Mayıs 2018 aylarının farklı tarihlerinde, projenin arazi çalışma programına uygun olarak, Samsun'a bağlı Çarşamba, Terme, Ayvacık, Tekkeköy, Asarcık, Salıpazarı, İlkadım, Atakum, 19 Mayıs, Bafra, Yakakent, Vezirköprü, Ladik, Havza, Alaçam ve Kavak ilçe merkezleri ve bu ilçelere bağlı toplam 100 köye gidilip 315 kaynak kişi ile görüşüldü ve projenin amacına uygun gerekli bilgiler toplandı' dedi.

'Yıllarca birçok deneyimden süzülmüş doğal, tedavi amaçlı ve tıbbi nitelik taşıyan bilginin derlenmesi peşindeyiz'

Projenin amacını ve önemini anlatan Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, 'Yıllarca birçok deneyimlerden süzülmüş doğal, tedavi amaçlı ve tıbbi nitelik taşıyan bilginin derlenmesi peşindeyiz. Özellikle orman altı olarak ifade edilen rakımı yüksek mahalle/köylerimizde, çok kıymetli bilge kadın ve erkek büyüklerimizle bu konuları konuştuk. Öncelikle tedavi amaçlı hangi hastalıklara karşı, hangi bitkiler ile hangi tedavi yöntemlerini uyguladıklarını sorup onların botanik ve tıbbi değerleri hakkında notlarımızı aldık. Ayrıca önleyici tıp kapsamında hasta olmamak için bu insanların yereldeki hangi doğal ürünlerle beslendiklerini, bünyelerini nasıl güçlendirdiklerini derleyerek kayıt altına aldık' diye konuştu.

'Literatürde böyle büyük tarama çalışmasına rastlanamamıştır'

Proje Etnobotanik Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Kesim de, 'Gerçekleştirilmiş olan bu projenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bölge için literatürde böyle büyük tarama çalışmasına rastlanamamıştır. Çevremizde ve gidilen köylerde böyle bir projenin gerekliliği pek çok kişi tarafından vurgulanmıştır. Halkımız genelde sağlık açısından doktora gitmenin bilincindeler. Bunun yanı sıra büyüklerinden öğrendikleri geleneksel tedavi şekillerini de uygulamaktadırlar' ifadelerini kullandı.