Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hatice Sönmez Güneş, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

BÜTÜN ÇOCUKLARI KAPSIYOR

Çocuk hakkının bir çocuğun anne karnına düştüğü andan itibaren edinmiş olduğu bütün haklar olduğunu ifade eden Güneş, "Yaşama, doğum, barınma, cinsel istismardan korunma, ekonomik gibi hakları temsil eder. Türkiye, Birleşmiş Milletler Evrensel Çocuk Hakları Sözleşmesine bağlı ülkelerden birisi. Bu sözleşme aynı zamanda İnsan Hakları Beyannamesi'nin de içinde, din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan bütün çocukları kapsar. Ben maalesef Türkiye'de çocukların haklarını alabildiklerini düşünmüyorum, alabildikleri günü de görmek isterim. Ulu önder Atatürk'ün döneminde 23 Nisan gibi bir gün dünyada hiçbir devlette kullanılmazken, bizde ilan edilmiş" ifadelerini kullandı.

MÜCADELE EDİLMELİ

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı çocuk raporuna göre yılın ilk 6 ayında Türkiye'de 21 bin 957 çocuğun gebe olarak kayıtlara geçirilmesini de değerlendiren Güneş, "Bu veriler çok üzücü. Bizim BM sözleşmesini imzalamamız da çocuklar oyun oynasınlar, güzel yaşasınlar, kötü olaylarla boğuşmasınlar diyeydi. Ancak görüyoruz ki bu sözleşmelerin uygulama aşamasında sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıları nasıl atlatabiliriz diye düşünmeliyiz. Çocuk istismarıyla ilgili TBMM'de ayrı bir komisyon kurulmalı. Yasa yapıcılar en başta istismar olmak üzere çocukların haklarını çiğneyen her şeyle mücadele etmesi gerekiyor. Komisyonla birlikte daha çabuk sonuç alacağız" diye konuştu.

ŞİKAYETTEN ÇEKİNMEYİN

Samsun'da da çocuklarla ilgili çok fazla davayla karşılaştıklarını belirten Güneş, "Maalesef suça sürüklenen, mağdur çocuklarımız var. Samsun'da etkili çalışan bir Çocuk İzleme Merkezi'miz var. Çocuk istismarıyla ilgili vatandaşlar bir problem yaşadıkları takdirde direkt olarak oraya başvuru yapabilirler. Alo 183 ve 150 direkt olarak arayabilirler hatta online olarak bile şikayette bulunabilirler. Sanılanın aksine bunun hiçbir masrafı da yoktur. Aynı zamanda valiliklere, kaymakamlıklara ve Cumhuriyet savcılıklarına da şikayette bulunma hakları var. İnsanlar maalesef şikayet etmekten çekiniyorlar ama çekinmeden çocuklara yardımcı olmamız gerekiyor" dedi.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER