Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda 1 Aralık 2018'den itibaren kış lastiği takılı olması zorunlu hale geliyor. Lastiklerin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dursun Kavuran, can güvenliği için kış lastiğinin şart olduğunu vurguladı.

HUSUSİ ARAÇLARDA ZORUNLU DEĞİL

Kış lastiği takmanın önleyici bir tedbir olduğunu belirten Kavuran, "Yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlarla ticari araçların tamamında kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Hususi araçlarda zorunluluk yok ancak güvenli bir yolculuk için kış lastiği takılması şart. Bu uygulamanın amacı; vatandaşların kış aylarında yolculuklarını güvenle gerçekleştirmeleri. Kış aylarında kar ve buzlanmadan dolayı fren mesafeleri uzuyor. Kış lastiği olmayan lastiklerde bu durum tehlikeli hale geliyor. Tüm vatandaşlarımız lastiklerini bir an önce değiştirmeli" ifadelerini kullandı.

EN AZ 685 LİRA CEZA

Vatandaşların kış lastiği seçiminde dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kavuran, "Kış lastiklerinin üzerinde kar işareti bulunur. Vatandaşlar buna dikkat etmeli. Kış lastiği denetimleri sıkı bir şekilde yapılacak. Vatandaş eğer kış lastiği bulunmayan bir ticari araç kullanıyorsa en az 685 lira ceza uygulanacak. Bu cezayı ödemek yerine bin liraya 4 kış lastiği alınmalı ve güvenle yolculuk yapılmalı. Önden çekişli araçlarda ön 2 lastik, arkadan çekişli araçlarda ise arka 2 lastik mutlaka kış lastiği olmalı. Ancak benim tavsiyem tüm lastiklerin kış lastiği ile değiştirilmesi. Kış lastiklerinin yanı sıra vatandaşlar yola çıkmadan önce, zincir, takoz, çekme halatı gibi malzemeleri araçlarında bulundurmalı" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR