Türk Kızılayı Bafra Şube Başkanı Osman Genç ile hayata geçirmeyi planladıkları afet deposunu ve Türk Kızılayı'nın çalışmalarını konuştuk. Genç,' İhtiyaç hasıl olduğunda anında harekete geçebilecek konumda ve donanımda bir depoyu hayata geçirmek istiyoruz. Bölgeye bu hizmeti kazandırmanın beklentisi ve heyecanı içindeyim' dedi.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İlk olarak Türk Kızılayı'nın çalışmalarından bahsedelim. İsmini sıkça duyduğumuz Kızılay, neler yapar kısaca anlatır mısınız?

Osman GENÇ: Türk Kızılayı, bugünkü adıyla olmasa da 1868 yılında kurulmuştur. O dönem savaş mağdurlarına, ihtiyaç sahiplerine Kızılay yardım elini uzattı. Bunu yaparken ırk, din, mezhep ayrımı yapmadı. Çalışmalarımızı şimdi de böyle sürdürüyoruz. Türk Kızılayı, Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kuruluş aynı zamanda da dünyada bir marka. Genel Başkanımız Dr. Kerem Kınık'ın da Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Avrupa Bölgesinde Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildiğini belirtmek isterim. Şimdilerde Afrin'de de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kızılay olarak, nerede ihtiyaç hasıl olursa oradayız. Böyle bir kuruluşun şube başkanı olmak ayı bir haz, mutluluk.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bafra şubesi olarak neler yapıyorsunuz?

Osman GENÇ: Ben, Türk Kızılayı Bafa Şube Başkanlığı görevine 2009 yılında atama usulüyle geldim. Daha sonra seçimle devam ettim. Bize olan teveccühün sebebi yardımların zamanında yerine ulaşması ve şeffaf olmak. Yaptığımız çalışmalarda ihtiyaç sahibini rencide etmiyoruz. Örneğin, büyük bir giysi firmasıyla yaptığımız anlaşmayla 122 bin 387 adet giysi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Bafra nüfusunun 150 bin civarında olduğunu düşündüğümüzde ihtiyaç sahibi her eve bu giysilerden ulaştırmış durumdayız. Faaliyetlerimiz yalnızca Bafra ve çevresiyle sınırlı değil. Tabi, hayırseverlerin desteği çok önemli. Biz her an karşınıza çıkabiliyoruz. Yeter ki haberdar edilelim. Acı günde de tatlı günde de vatandaşımızın yanındayız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ramazan için çalışmalarınız söz konusu mu?

Osman GENÇ: Ramazan'da ihtiyaç sahiplerine gıda çeki yardımında bulunuyoruz. Bu konuda sık eleyip ince dokuyoruz. Çeşitli istişareler yapıyoruz. Ayrıca bu sene Kızılay kartı devreye girecek. Bu kartla, ihtiyaç sahipleri rencide olmadan istedikleri alışverişi yapabilecek. Bu mübarek ayda vatandaşlarımızla bir arada olmaya devam edeceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bafra Kapalı Cezaevi'nde çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Osman GENÇ: Yüz kızartıcı suç işleyenler ve terör suçluları dışında, tüm mahkûmlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bağışçılarımızın katkılarının yanı sıra kendi çabalarımızla da yardımlarımız oluyor. Kısacası, çalışmalarımızda cezaevini de ihmal etmiyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu faaliyetlerinizin dışında kamu kurumlarında aldığınız görevler var mı?

Osman GENÇ: Türk Kızılayı Bafra Şubesi olarak, Kaymakamlığımızın kurmuş olduğu sosyal yardımlaşma ve mütevelli heyetinde, Cumhuriyet Başsavcılığımızın kurduğu denetimli serbestlik kurumunda görev alıyoruz. Bunların yanı sıra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin başlattığı okuma yazma seferberliği kurslarının çalışma komisyonunda da görev alıyoruz. Hayat boyu öğrenme programı kapsamında halk eğitim kurumunun yaptığı kursları içeren bir çalışma yaptığımızı da belirtmek isterim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Türk Kızılayı Bafra Şubesi olarak, Samsun Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi ile ilgili çalışmalarınız neler?

Osman GENÇ: Göreve geldiğim 2009 yılından beri içimde uhde olan bir konu bu. Kan olmazsa olmaz bir ihtiyaç ve sadece insandan temin edilebiliyor. Sağlıklı insanlar kan bağışında bulunmalı. Daha önce yaptığımız bir çalışmayla kan hizmetini insanımızın ayağına götürmeyi amaçladık, otobüsler aracılığıyla bunu yaptık ancak iş maddiyata dayandı. Böylesi donanımlı araçların hayata geçirilmesi için bağışçılara ihtiyaç duyuldu. Ben de şahsi birikimimle katılım sağladım. Bu çalışmayı başlattığımız yıl kan bağışçı sayımızın azlığı beni çok üzdü. Hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. Tüm kamu kuruluşlarıyla temasa geçtik, randevular oluşturup kan alımı yaptık. Derneklerimizin de büyük desteği oldu. Ancak otobüs şartlarında çalışma yapmak zor hava durumuna göre dahi bağışçı sayısı azalabiliyordu. Biz de Belediye Başkanımızla ocak ayında yaptığımız görüşmede bir yer istedik. Belediyemize ait olan bir otelin boşaltılması gündeme geldi. Başkanımız, o alanı bize tahsis etti. Bir bağıcımızın desteğiyle bu alanı oluşturduk. 23 Şubat 2018 tarihinde de kan birimimizi insanlığa hizmet adına hayata geçirdik. Mutluyuz. Güzel bir talep var. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Farklı alanda çalışmalar yaptığınızı görüyoruz. Kaynak noktasında neler var?

Osman GENÇ: Kaynağımız bağışçılarımız. Bu nedenle hayırsever vatandaşlara ihtiyacımız oluyor. Bağışçılarımız bizleri desteklediği sürece ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam edeceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Projeleriniz neler?

Osman GENÇ: Bizde proje bitmez. Halkımızın teveccühü ve genel merkezimizin desteğiyle şevkimiz her geçen gün daha da artıyor. Biz geçtiğimiz günlerde Halep'te, Suriye'de olduk. Şimdi de Afrin için bir oyuncak, kırtasiye malzemesi kampanyası hazırlığımız var. Bunun için de yine hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarını bekliyoruz. Kampanyayı pazartesi itibariyle başlatmayı planlıyoruz. Bunların dışında ilk kez burada açıklayacağım bir projemiz var. Bir afet deposu planlıyoruz. Bunun eksikliğini tespit ettim. Cumhurbaşkanımızın onayladığı yasayla tahsis alabiliyoruz. O vesileyle ve Kaymakamımız Ali Fuat Türkel'in destekleriyle Bafra'da toplam alanı 7 bin 500 metrekare olan bir alan için müracaat yaptık. Bu konu Başbakanlığa kadar gitti. Bakanımız Sayın Ahmet Demircan ve Vekilimiz Orhan Kırcalı'nın, Belediye Başkanımızın desteğini aldık. Yazımızın onaylandığı bilgisi bizler ulaştı.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Böylelikle Bafra'ya bir afet deposu kurulacak…

Osman GENÇ: Evet, konu bu aşamada. Çalışma bizim için büyük onur kaynağı. Böyle bir çalışmayı kendi imkanlarımızla yapmamız mümkün değil. Devletimizin hazır olan malını atıllıktan çıkartmak çok önemli. Biz afet bölgesi olarak Erzurum'a bağlıyız ve orası çok uzak. Biz burayı hayata geçirebilirsek Sadece Samsun için değil bölge için de büyük fayda sağlayacak. Çünkü kapasitesi bu boyutta olacak. Allah korusun ama tüm felaketlere karşı hazır olmalıyız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Neler olacak bu depoda?

Osman GENÇ: Öncelikle bu depoda 25-30 kişi istihdam edilecek. Çok kapsamlı bir depodan söz ediyoruz. Ulaşım, iletişim anlamında her türlü tesisat olacak. İhtiyaç hasıl olduğunda anında harekete geçebilecek konumda ve donanımda bir depoyu hayata geçirmek istiyoruz. Bölgeye bu hizmeti kazandırmanın beklentisi ve heyecanı içindeyim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bir aksilik olmazsa ne zaman faaliyete geçer bu depo?

Osman GENÇ: Biliyorsunuz ülkemizde yoğun bir gündem var. Bizler konunun takipçisiyiz. Sizlerin aracılığıyla konuyu kamuoyuyla paylaştık, gelişmeleri de aktaracağız. Bu projenin yanı sıra bir Kızılay Köyü kurmayı planlıyorum. Bu bir huzur evi olarak düşünülebilir. Engelli çocuklarımız için anaokulu düşüncemiz var. Açıkhava müzesi yapmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili istişarelerimiz söz konusu. Bize olan inanç ve destek sürdükçe çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN