Samsun Haber: İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, Samsun'un Atakum İlçesi'nde kubbe yapımı esnasında iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin yaşadığı kazanın tedbirsizlikten dolayı meydana geldiğini söyledi. Son günlerde Samsun'un ölümlü kazalarla anıldığını kaydeden Öncü, ''Müteahitlik ve mühendislik mesleği can güvenliğine direkt olarak bağlı. Bu mesleklerin bu şekilde denetimsizce, kolaylıkla yapılabilen iş olmaktan çıkartılması lazım'' ifadelerini kullandı.

CAMİ BİTTİKTEN SONRA DA ÇÖKEBİLİRDİ

Geçen hafta Kavak'ta yaşanan ve yine 3 kişinin hayatını kaybettiği kazanın, inşaat ruhsatı ve projesi olmayan denetimsiz bir yapı imal edilmeye çalışılırken yaşandığını belirten Öncü, '' Atakum'da yaşananın ruhsatı var mı, proje denetimi yapılmış mı, yapan insanlar işinin ehil mi henüz bilemiyoruz ama mutlaka bu konularda orada da kara delikler vardır. Genelde cami inşaatlarında iyi niyetle, birisi projeyi yapar para almaz, diğeri çimentoyu demiri verir gibi imece usülüyle yapılırdı. Buradaki kazanın oluşundan anladığımız kadarıyla, kalıp iskelesinin gerektiği gibi yapılmaması ve iskelenin beton dökümü esnasında yüke dayanmamasıyla oluştuğu görülüyor. Maalesef ülkemizde bu tür tedbirsizlikten, deneyimsizlikten ve bilgisizlikten yaşanan facialar çok sık yaşanmaya başladı. Bu caminin imarı bitip açıldıktan sonra yüzlerce kişi içerisindeyken çökebileceğini de varsayabiliriz. Bu çok daha vahim sonuçlara neden olabilirdi'' dedi.

MÜTEAHHİTLİK YASASI ŞART

Müteahhitlik ve mühendislik mesleklerinin can güvenliğiyle direkt alakalı meslekler olduğunu kaydeden Öncü, ''Bu mesleklerin bu şekilde denetimsizce, kolaylıkla yapılabilen iş olmaktan çıkartılması lazım. Defalarca söylüyoruz; müteahhitlik meslek yasası tüm paydaşlarıyla tartışılıp düzenlenmeli. Teknik elemanlar daha çok etki ve yetki sahibi olmalı. Son dönemlerde inşaat mühendislerinin teknik elemanların varlığının, imzalarının bir formaliteye dönüştürülmeye çalışılmasının ne büyük sonuçlar doğurabileceğini bu son olaylar bize gösteriyor. İnşaat ölümlü kazaların en yüksek oranlarda yaşandığı sektörlerden birisi. Bu noktada işçi güvenliği konusunda da bilinçsiz hareketler var. İnsanımıza ve ekonomimize yazık oluyor. Bunları aşabilmemiz lazım. Bunun yolu da ilime bilime mühendislere ve mimarlara güvenmemiz gerekiyor. Her önüne gelen, ne niyetle olursa olsun inşaat yapabilir bir ülke olmaktan en kısa sürede kurtulmamız lazım. Samsun'un bu iki olaydan ders alması gerekiyor. Bu ilk değildi, ancak bu anlayışın devam etmesi son olmayabileceğini de gösteriyor'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU