Çay keyfinin en önemli unsurlarından biridir semaver. Ailecek gerçekleştirilen pikniklerin, dost sohbetlerinin belki de en aranan ürünüdür. İşte bu önemli kültürü yarım asıra yakındır yaşatan Sözenler Semaver, Havza'dan çıkarak dünyanın pek çok ülkesine ulaşıyor.

STANDA YOĞUN İLGİ

TÜYAP 3. Gıda Fuarı'ndaki standıyla büyük ilgi gören Sözenler Semaver'in Yönetim Kurulu Başkanı Azem Sözen, semaver kültürünü yaşatmak için kardeşleriyle birlikte 1974 yılından büyük çaba harcadıklarını ifade etti. 1969 yılında işe çırak olarak başladığını belirten Sözen, "1974 yılında Sözenler Semaver'i kurduk. O günden itibaren semaver üretiyoruz. Günün koşullarına göre semaver üretimi değişiyor. Semavere yenilikler kattık. Tabi semaver eskisi gibi yoğun bir şekilde kullanılmıyor ama yine Türk kültüründe önemli bir yer tutuyor. Pikniklerin, dost sohbetlerinin vazgeçilmezi. Ben bu kültürü yaşatmak istedim, bunun için de bugüne kadar büyük gayret gösterdim" diye konuştu.

40 KİŞİYE İSTİHDAM

Semaverin kömürlüsünün üretimini yaptıklarını dile getiren Sözen, "Elektrikli semaverde kömürlüden aldığınız lezzeti alamazsınız. Bunun aslı kömürlü olandır. Havza'da bulunan tesislerimizde 40 kişiyi istihdam ediyoruz. Ürettiğimiz ürünleri Türkiye'nin tüm illerine, dünyanın da birçok ülkesine gönderiyoruz. Biz üç kardeş yarım asıra yakındır bü kültürü yaşatmak için büyük bir çaba harcadık ve karşılığını da aldık. Cenazeniz olur, düğününüz olur ya da bir pikniğe gidersiniz hep semaver ararsınız. Semaver keyfinin yerini hiçbir şey tutmaz. Samsunluları da kömürlü semaver çayından tatmak için standımıza davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU