Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Kurulu Kasım ayı toplantısı, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında yapıldı. Komisyonda görüşülen 18 gündem maddesi oy birliği ile oylanarak meclise havale edildi. Komisyonda bir süre önce Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin'in müjdelediği su faturalarında yüzde 15 indirimin yanı sıra, faturalara TÜFE farkının yansıtılmamasına dair gündem maddesi de görüşüldü. Ayrıca SASKİ 2019 yılı gelir ve gider bütçeleri; gider bütçesi 435 milyon TL, gelir bütçesi ise 435 milyon TL olarak öngörülen gündem maddesi de oy birliği ile kabul edildi.

VATANDAŞ BEKLENTİ İÇİNE GİRDİ

SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, maddenin abone tarife ücretleri TÜFE oranına göre her ay artırılmasıyla ilgili olduğunu belirterek, "2004 yılından itibaren su fiyatları aylık olarak TÜFE oranında artırılıyordu. TÜFE kadar artırılıyor ama arada su farklarına hiçbir şekilde zam yapılmadı. Şu anda ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle vatandaşlarımız bir beklenti içine girdi. Elimize öyle bir dilekçe ulaştık ki, zannedersiniz suya yüzde 200 zam yaptık. Bir abonemiz haziran ayında 44 lira, temmuz ayında 69 lira, eylül ayında da 45 lira su parası verdim diyor. Biz de 1 Aralık itibariyle TÜFE'nin yansıtılmamasını teklif ediyoruz" dedi. İlgili madde oy birliği ile kabul edilerek meclise havale edildi.

YÜZDE 15'LİK İNDİRİM KOMİSYONDA

Görüşülen gündem maddeleri arasında Samsunluları yakından ilgilendiren konut ve iş yerlerinde yüzde 15, yüzde 40 ve üzeri seviyede engelli olan vatandaşlara yüzde 50 su indirim maddesi oy birliği ile kabul edildi.

MUHALEFET: SASKİ BATAKTA

Söz alan CHP'li meclis üyesi Mustafa Tüfek, "Türkiye'de belediyecilik 'S.O.S' veriyor. Dolayısıyla SASKİ de öyle. 2013 yılında toplam gelirimiz 121 milyon TL, 2017 yılında 317 milyon TL, 2013 yılında borcumuz 152 milyon TL ama 2017 Sayıştay raporunda borcumuz 648 milyon TL'ye çıkmış. Yani borçlardaki artış yüzde 326. Alman Kalkınma Bankasından alınan kredinin katlanarak artması SASKİ'nin geleceği için 'S.O.S' veriyor. Mümkünse Büyükşehir Belediyesinin raylı sistemden kaynaklanan borcunu Ulaştırma Bakanlığına aktarmalı, başka türlü bunun içinden çıkmak mümkün değil. Samsun Büyükşehir Belediyesi de SASKİ de batakta" diye konuştu.

BORCUN ARTMAMASI MÜMKÜN DEĞİL

Muhalefet kanadından gelen borç eleştirilerine cevap veren Genel Müdür Demircioğlu, 2013 ile 2018'i mukayese ettiğimizde borçların artmaması mümkün değil. Çünkü 2014'te birleşmelerden sonra gelen borç yükü 306 milyon 937 bin lira. 4.5 yıl içinde ödediğimiz para 176 milyon TL. Kalan borcumuz da 130 milyon TL. SASKİ gerçekten iyi yönetiliyor, bunu özgüvenle söyleyebilirim. Yurtdışından kredi aldığımızda kur düşüktü, elbette kurların artması borcu da yükseltiyor. Biz 42 milyon Avro'yu birçok projede kullandık. 2014, 2015 yıllarında İller Bankası'ndan kredi talebinde bulunmadık. 2016'da 68 milyon TL kredi aldık, 2017'de de 133 milyon TL'lik kredi talebinde bulunmuştuk, bugüne kadar gelen para da 12 milyon TL civarında. Bizim şu anda 305 milyon TL İller Bankası'na uzun vadede borcumuz var, hazineye 76 milyon TL, 185 milyon TL dış kredi borcu, DSİ'ye 9 milyon TL, SGK'ya 5 milyon, firmalara da 70 milyon TL borcumuz var. Önümüzdeki yıl sonuna kadar yüklenici firmalara olan borçlarımızın toparlanacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ÇAKIR: BATMADIK

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır, "SASKİ veya Büyükşehir batmış değil. Buna katılmıyorum. Borçlarda rakamsal bazda yükseklik görünse de ciddi yatırımlar yapıldı. Daha önce ilçelerdeki su sorununu konuşuyorduk. SASKİ bugün maaşını, SGK'sını ödeyebilen, 10-15 milyon TL'yi yüklenici firmalara ödeyebilen bir kurumdur. Evet, piyasalarda ekonomik sıkıntı var ancak Büyükşehir de SASKİ de şu anda çok şükür dönüşebiliyor. Bunun için kendilerine teşekkür etmek gerekiyor" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU