Ladik Gölü'nde yüzde 40'a varan kuruma yaşanıyor. Ladik halkı kurumanın sebebi olarak gölün Suluova'daki barajın su toplama havzası olarak kullanılmasını gösterirken, Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Özcan Çoluk da, göldeki suyun doğru yönetilmediğine dikkat çekti.

EKOLOJİK YAŞAM ZOR DURUMDA

870 hektarlık alanda bulunan gölün birçok canlıya ev sahipliği yaptığını belirten Çoluk, "Ladik Gölü sit alanında ekolojik yaşam ne yazık ki sağlıklı yapısını kaybetmiş durumda. Gölün büyük kısmında hayvanlar otlar hale gelmiş. Ülkemizin ve bölgemizin birçok yerinde su yönetiminde yaptığımız hatalar ve su kaynaklarımızın plansız harcanması, haddinden fazla su çekilmesi yeraltı su seviyelerinde azalmaya, göllerimizin, derelerimizin küçülmesi ve kurumasına yol açıyor" şeklinde konuştu.

TİCARİ MAL DEĞİL

Su kaynaklarının korunması gerektiğine dikkat çeken Çoluk, "Yaşamın devamı için tüm canlı faaliyetlerinin anahtarı su. Su azlığı çeken ülkemiz, kaynaklar bu şekilde kullanılmaya devam edilirse artan nüfus ve ihtiyaçla birlikte su kıtlığına aday durumda. Ladik Gölü ve diğer göllerdeki sorunun kaynağı suyun yönetimindeki yanlışlardır. Su kaynaklarımız savunmamız, korumamız ve doğru kullanmamız gereken 'ticari bir mal değil' doğanın ve yaşamımızın temel kaynağıdır" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR