Avukat Tufan Akcagöz, müvekkili Yılmaz Tuluk adına 5 yıldır yürüttüğü ' Ebu Suud Caddesi' davasının Samsun İdare Mahkemesi tarafından ikinci kere geri çevrilmesi ve temyizden de dönmesinin ardından Anayasa mahkemesine taşıyacaklarını söyledi.

Bundan yaklaşık 5 yıl evvel Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Ebu Suud ismindeki bir caddenin hukuka aykırı ve toplumda kin ve düşmanlığı tahrik eder nitelikte olduğu gerekçesiyle kaldırılması talebiyle müvekkili Yılmaz Tuluk adına Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na başvurduklarını belirten Akcagöz, "Bu başvurumuz belediye tarafından reddedildi. Ardınan Samsun İdare Mahkemesi'ne gittik, oradan da dönünce Danıştay'a gittik. Danıştay talebimizi haklı bularak, İdare Mahkemesi'nin işin esasına girmesini istedi. Yine hukuka aykırı bulunmadığı gerekçesiyle red edildi ve temyiz kararımız da onandı. Biz de konuyu Anayasa mahkemesine taşımaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

ALEVİLERİ RENCİDE EDİCİ

Akcagöz, cadde ismine itirazlarının nedenlerini şu şekilde açıkladı: "Osmanlı Şeyhülislam'ı olan Ebu Suud Efendi'nin o dönemde 'Kızılbaşların topluca öldürülmesi helal olup, bu din uğruna yapılan büyük savaştır' ve 'Kızılbaşların tövbesi geçerli değildir. Bu nedenle de büyüğü küçüğü ile tümünün katledilmesi gerekir' fetvalarını bugün için kendisine insanım diyen birinin savunması mümkün değildir. Bunun dışında, Alevi kadınlarına tecavüzü dahi meşru gören bir ahlaksız anlayışı temsil eden ve bu yönde de fetvaları bulunan birinin isminin, milli mücadelenin ilk adımının atıldığı ve her zaman Cumhuriyet meşalesini en yukarda tutmaya gayret gösteren Samsun'da bir caddeye verilmesini kabul etmek mümkün değildir. Samsun'da yaşayan Alevi yurttaşlarımızı rencide eden, onları toplumun dışına itmeye matuf bu tarz uygulamaların hukuka aykırı olduğu, Anayasa'ya ve bağlı olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre de idarenin, keyfi bir karar alma mekanizmasına bağlı olmadığı açıktır."

Zerrin SOMUNCU