TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri yapıldı. Kanun teklifinin 14. maddesi üzerinde söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, İYİ Parti grubu adına yaptığı konuşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan çevre sorunlarının görmezden gelinemeyeceğini belirten Yaşar, dikey yapılaşmaların çevresel bir problem olduğuna dikkat çekti.

TEKKEKÖY HALKI ZEHİR SOLUYOR

Milletvekili Yaşar, Tekkeköy ilçesindeki hava kirliliği, Ladik Gölü'nün kuruması ve Bafra Kuş Cenneti'nin özelliğini yitirmesi ile ilgili sorunları da dile getirdi. Yaşar, 'Tekkeköy'de bulunan mobil ve termik santrallerden dolayı artık çiftçilerimizin yetiştirdiği ürünler talep görmüyor. 'Zehirli' denilerek de satın alınmıyor. Tekkeköy'de kanser vakalarında da artış var. Tekkeköy'de her iki evden birinde kanser vakası görülürken, bebekler astımlı doğuyor. 'Yatırım yapıyoruz' diyerek halkı kandırmayalım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan 2017 Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye'de sadece 6 ilin havası temiz, en kirli olan illerden bir tanesi de Samsun. Hava kirliliği insan sağlığını tehdit eden çevresel sorunların en üst sırasındadır. Termik santrallerin bacasından tüten zehirli dumanlar çevreyi, suyu ve yiyecekleri zehirliyor. Tekkeköy halkı zehir soluyor. Fabrikalardan çıkan dumanlar zehir saçıyor; bu, ölüm demek' ifadelerini kullandı.

LADİK GÖLÜ KURUYOR!

Ladik Gölü'nün kurumaya başladığını belirten Yaşar, 'Eber Gölü'nden tutun Türkiye'deki bütün göller yer altı sularının farklı kullanımı veya diğer sebeplerden dolayı kuruyor ama biz burada sadece şikayet ediyoruz. Ben diyorum ki: İktidarın görevi şikayet etmek değil, bu problemlere çözüm bulmak. Değerli arkadaşlar, bunlar için alınacak tedbirler için harcadığımız para 100 birimse bu olaylar olduktan sonra bunu düzeltmek için harcayacağımız para bin birimden daha fazla. Bu kürsüden hep şikayet etmek yerine bunlarla ilgili çözümleri bir an önce üretmemizde, bu tedbirleri almamızda büyük faydalar var. Kuş Cenneti de özelliğini kaybetmeye başladı. Bildiğiniz gibi, kuşlar eskiden bu adalarda yuva yapıyordu, adalar karayla birleşti, artık kuşlar bu adalarda yuva yapmıyor. Aynı şekilde turna balığı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde olmakla beraber Ladik Gölü'nde özgü bir balıktır. Biz, bu konularla ilgili atacağınız bütün adımlarda iktidarın yanında olacağımızı defalarca ifade ettik. Biz, gelen konunun kimden geldiğine değil vatandaşın lehine mi aleyhine mi olduğuna bakarız' şeklinde konuştu.