Liv Hospital Samsun Kadın Sağlığı Kliniğinden Op. Dr. Gökhan Öcal, kış mevsimi gereği anne adaylarının soğuk hava ve grip salgınları gibi çeşitli rahatsızlıklardan ötürü bazı zorluklarla karşılaştığını ifade etti. Öcal, gebelerin yaza nazaran kışın bazı konularda daha dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.

KIYAFET VE AYAKKABI SEÇİMİ

Kıyafet seçimine dikkat çeken Öcal, 'Kış mevsiminde soğuk hava sebebiyle naylon ve sentetik kumaş giysiler zararlıdır. Pamuklu ve yünlü, hava alabilen kıyafetler tercih edilmelidir. İç giyim önemlidir; bel bölgesi açıkta kalmamalıdır. Anne adaylarımız ayaklarını soğuktan koruyacak uygun bir ayakkabı tercih etmelidir. Mutlaka tabanı rahat, duruşu destekleyen ve kaymayan bir ayakkabı olmalıdır. Ayakların sıcak kalması önemli olduğu için pamuklu veya yünlü çoraplar giyebilir' diye konuştu.

UZAK DURUN!

Doktor Öcal, 'Kış aylarında yağlı yiyecekleri tüketme isteği artabilmektedir. Fast food, bebeğin sağlığını tehdit ederken aynı zamanda aşırı kilo alımını da tetikler. Ayrıca kış mevsiminde soğuk havayla birlikte beden tembelleşmektedir; meditasyon, yoga ve pilates yapmak hamilelere iyi gelmektedir. Kapalı mekanlar hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Evlerin sık sık havalandırılması gerekir. Hamilelik süresince cilt, daha hassas olduğu için bakıma ihtiyaç duyar. Soğuk havalarda yüz ve eller başta olmak üzere, cilt kuruyup çatlar ve bu çatlaklar da enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bu nedenle, el ve yüz yıkamada soğuk su yerine, ılık su tercih edilmeli ve bol nemlendirici kullanılmalıdır. Anne adayları aile bireyleri olsa dahi tokalaşmak ve öpüşmekten mümkün olduğunca kaçınmalıdır' dedi. Günlük yürüyüşlerin önemine de dikkat çeken Öcal, 'Her gün bir saat açık hava yürüyüşü hem bedensel hem de psikolojik olarak anne adaylarının kendilerini daha iyi hissetmesini sağlar' ifadelerini kullandı.