İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl ilk kez düzenlenen 1'inci İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali başladı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen festivalin açılışına eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Müdürü Kemal Kaptaner, sanatçı Yavuz Bingöl ve Suzan Kardeş ile çok sayıda müziksever katıldı. Müzikal içeriği Yavuz Bingöl Sanat Merkezi tarafından hazırlanan festivalin açılışında halk müziği enstrümanları da katılımcılar için sergilendi. Festival kapsamında konser veren yöresel kıyafetli teyzeleri ise müzikseverler dikkatle takip etti. Ezgileriyle kulakların pasını silen türküleri ellerindeki defleri çalarak söyleyen teyzeler performanslarıyla izleyenleri hayran bıraktı.

'Müzikle anlamanın, yorumlamanın iyileştirici gücüne inandım'
Geçmişten günümüze Türk Halk müziğine emek veren tüm ozanları andığını ifade eden usta sanatçı Yavuz Bingöl, 'Halk müziğiyle beslenirken hem kendimi hem de dünyayı sanatla, müzikle anlamanın, yorumlamanın iyileştirici gücüne inandım, daima inanacağım. Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen tüm müzikler folklorik yapı oluştursa da bu coğrafyada ki zenginliğin birçok farklı dil ve kültürle beslenmesi ve armonize olması bizleri çok ayrıcalıklı ve zengin kılıyor. Ben festivalin amaçlarından biri de bu armoniyi dünyaya, dünya halkalarını ve müziklerini de buraya taşıyarak notaları kardeş kılmaktı' dedi.

'Halk müziğimizin hak ettiği yere bir adım daha taşınması için vesile olabilirsek ne mutlu'
Halk müziğine emek veren herkesin festivalle anılmış olacağını belirterek herkesi festivale katılmaya davet eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Müdürü Kemal Kaptaner, 'Sanatçımız Yavuz Bingöl'ün bu hayalini, vizyonunu gerçekleştirmekte başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere İBB Başkanımız Mevlüt Uysal Bey çok yoğun destek gösterdi. Biz de Kültür A.Ş. olarak tüm ekibimizle bu hayallerin, planlamanın gerçekleşmesi için elimizden gelen bütün çabayı sarf ettik. Umarım bu festival, halk müziğimizin hak ettiği yere bir adım daha taşınması için vesile olabilirsek ne mutlu bize' şeklinde konuştu.

35 konser müzikseverlerle buluşacak


Kapanış Yavuz Bingöl'den
Festivalin ilk akşamında ise Azerbaycan'ın dünyaca ünlü ismi Aziza Mustafa Zadeh, İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda izleyicilerle buluşacak. İranlı Mohammed Reza Shajarian'ın oğlu Homayoun Shajarian ise festival kapsamında 3 Aralık'ta CRR'de ilk kez İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Festivalin son günü 5 Aralık'ta ise 'İrfani Türküler' başlıklı konser ve Yavuz Bingöl, İsmail Altunsaray, Ümit Yılmaz, Mete Artun, Ertan Tekin ve Erdinç Aksaç sevilen türkülerle sahnede olacak.