Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi üyeleri, Çankaya ilçesindeki Kuğulu Park'ta yaptığı basın açıklaması ile Mart 2017'den bu yana "siyasi kamp" adı altındaki toplu gözaltı merkezlerinde tutulan Uygurların akıbetini sorarak yetkililere çağrıda bulundu.

AKIL ALMAZ ZULÜM

Grup adına basın açıklaması yapan Nilgün Yılmazarslan, Çin'de başta Uygurlar olmak üzere çoğunluğunu Müslümanlardan oluşan halklara akıl almaz zulümler uygulandığını söyleyerek, "İlk olarak 2017'te ortaya çıkmaya başlayan toplu gözaltı kampları, bu düzenlemeyle yaygınlaştırıldı. Günümüzde 700 bin ile 1 milyon arası insanın bu kamplarda tutulduğu tahmin ediliyor. Eğitim yoluyla değişim hedeflenen bu kamplarda, insanların vatansever bir siyasi yandaşa dönüştürülmesi hedefleniyor" diye konuştu.

SON VERİLSİN

İnsanların belirsiz sürelerle keyfi olarak gözaltında tutulmalarının yanı sıra etnik ve dini ayrımcılığa maruz kaldığını kaydeden Yılmazarslan, "Zorla başka yere yerleştirilmeye, aşırı derece yoksul koşullarda yaşamaya ve Çin hukuku ile politikalarını öğrenmeye zorlanıyor. Sistematik olarak devan eden bu şiddet ve ihlaller, pek çok Uygur'u bölgeden ayrılmak ya da kaçmak zorunda bıraktı" şeklinde konuştu. Yılmazarslan, bu politikaların son verilmesi için Çin hükümetine çağrıda bulunduklarını söyledi.