3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile mesaj yayımlayan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, engelsiz projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. Engelliliğin, sadece engellileri ve onların ailelerini ilgilendiren bir sağlık problemi olmadığına dikkat çeken Tok, engelliliğin toplumsal yönüyle tüm insanlığı ilgilendirdiğini dile getirdi.

ENGELSİZ HAYATIN MERKEZİ OLUYOR

Engelli vatandaşların hayata dahil edilerek, ortak haklara sahip olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Tok, yapılan her projede engelli vatandaşların önceliğinin sağlanmasının yanı sıra onlara özel projelerinde İlkadım'ı engelsiz hayatın merkezi haline getirdiğini belirtti. İlkadım'da 4 buçuk yıldır gerçekleştirilen dev projelerin tamamında engelsiz yaşamın ön planda olduğunu belirten Başkan Tok, 'Derebahçe Sosyal Tesislerimizden, Yeni Belediye Hizmet Binamıza, Unkapanı Hayat Merkezimizden, Koşu Yolu ve Yaşam Parkurumuza kadar tüm projelerimizde engelleri ortadan kaldıracak planlamalar hakim. 15 Temmuz Millet Yolu ve Şehitler Anıtı'nı engelli bir vatandaşımız hiç zorlanmadan engelli aracıyla çıkabiliyorsa, Koşu Yolu ve Hayat Parkurumuza koyduğumuz engelli aracı şarj istasyonlarımızla akülü araçlarını şarj edebiliyorsa bu verdiğimiz eşit değerin göstergesidir. Bunun yanı sıra Engelsiz Yaşam Merkezimizde engelli kardeşlerimizi meslek sahibi yapan kurslarımızla ve birçok eski yapıda yaptığımız düzenlemelerle hayatın her alanında eşit şartları azamiye çıkarma çabalarımızın bir sonucu' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK UYGULAMA

"Hayata geçirilen engelsiz projelerle engeller birlikte aşılıyor" diyen Tok, "Türkiye'de ilk olarak engelli vatandaşlara İlkyardım Kursu açarak, İlkadım Kent Konseyi AB Proje, AR-GE ve İnovasyon Çalışma Grubu ve Samsun Engelliler federasyonunun katkılarıyla Samsunda faaliyet gösteren çeşitli engelli derneklerinden 42 engelliye İlk Yardım Temel Uygulamaları Eğitimi verdik. Engelli çocuklarımız için engelsiz parklar inşa ederek engelli yavrularımıza özel tasarlanmış oyun alanları sunuyoruz. Engellilere yönelik birçok hizmetin yanı sıra engelli bireyleri hayata bağlamak adına belediyeye ait engelsiz yaşam merkezimizde oluşturulan sınıflarda E-KPSS'ye katılacak memur adayları için ücretsiz hazırlık kursları açıyoruz. Her yıl açılan kurs sayesinde başarı ile sınavı geçen engelli bireyler devletin değişik kademelerinde görev alarak hayatlarını sürdürüyor. Ayrıca engelli kadınlar için düzenlediğimiz seminer ve konferanslarla engelli kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çeken çalışmalar hayata geçiriyoruz. Bunun yanı sıra Sosyal Belediyecilik anlayışı doğrultusunda engelli bireylere akülü araç, tekerlekli sandalye ve işitme cihazı gibi çeşitli yardımlar yapılmaya devam ediliyor' ifadelerini kullandı.