Mahalle sakinleri tarafından yaklaşık 40 yıllık bir yapı olduğu belirtilen Köseoğlu Cami'nde büyük çatlaklıklar oluştu. Bazı bölümlerde cami içerisinden dışarısı göründüğü gözlemlenirken, büyük çatlaklıkların kadınlar mescidinde olduğu görüldü. Konuyu değerlendiren İnşaat Mühendisler Odası Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Öncü, 'Caminin taşıyıcı sistemini de etkileyen çatlamalar oluşmuş. Caminin ibadete açık kalmasını doğru bulmuyorum' dedi. Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı ise, 'Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden detaylı rapor istedik. Rapor sonucuna göre cami hakkında gerekli işlemi yaparız' ifadelerinde bulundu.

İBADETE AÇIK KALMASINI DOĞRU BULMUYORUM

Konuyu değerlendiren Başkan Cevat Öncü, Köseoğlu Camisi'nde taşıyıcı sistemini de etkileyen çatlamalar olduğunu belirterek, 'Bölgede yüzeysel sulardan kaynaklanan bir toprak hareketi var. Dolayısıyla bu caminin taşıyıcı sistemini de etkileyen çatlamalar oluşmuş. İnşaat mühendisi ve teknik eleman olarak bu caminin ibadete açık kalmasını doğru bulmuyorum. Çatlaklar hangi süreçte oluştu, detaylı inceleme lazım' dedi.

SAMSUN DEPREM BÖLGESİ

Açıklamasını sürdüren Başkan Öncü, 'Cami bugün ayakta duruyor ama Samsunumuzda önemli ölçüde deprem tehlikesi altında. Büyüklüğü ufak sayılabilecek yer hareketinde bile diğer yapılara göre bu cami tehlikeli bir durumda. Caminin taşıyıcı sistemini de etkileyen çatlamalar oluşmuş. Bölgenin özelliğinden dolayı yer altı sularının yarattığı bir toprak hareketi var orada. Geçmişte cami yapılmalarının süresini de ele aldığımızda amatörce cami derneklerinin iyi niyetle ama yeterli malzeme ve proje olmadan imece usulü yapılmış camilerdir bunlar. Kent içerisinden pek çoğu yenileniyor. Bu caminin de öncelikle ibadete kapatılarak, yenileme işleminin yapılması gerekiyor' ifadelerinde bulundu.

RAPORUN SONUCU DURUMU BELİRLER

Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı ise İlkadım Müftülüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Köseoğlu Camisi için detaylı bir rapor istediğini belirterek, 'Hangi bölümlerinde çatlak var, nasıl telafi edilebilir, sorularının cevabı için raporun sonucunu bekliyoruz. Çatlaklar şu an için o kadar tehlike arz etmiyor ki ibadete açık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü raporunda, caminin tehlike arz ettiğini ve ibadete kapatılması gerektiğini söylerse biz de gerekli işlemi yaparız' ifadelerinde bulundu.

Erdinç YILDIZ