Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu'nda İller Bankası AŞ.'nin Sayıştay raporlarının görüşmeleri yapıldı. Yapılan görüşmeler esnasında İller Bankası yetkililerinin sunumlarının ardından sık sık söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, bazı eleştirilerde bulundu. İller Bankası'nın, belediyelere ayırdığı bütçeyi eleştiren Yaşar, Samsun ilinin sanayi şehri sıralamasında geriye düştüğünü ifade etti.

YATIRIM MÜMKÜN DEĞİL

Milletvekili Yaşar, 'Ben öncelikle İller Bankasının belediyelerimize dağıttığı rakamlarla söze başlamak istiyorum. Özellikle Anadolu'da, Samsun'dan örnek verirsek, Samsun, şu an sanayi şehri gibi görünse bile ilk 10'lardan şu an 36'ncı sıralara düştü, ilçelerin durumu da ortada. İller bir taraftan göç verdikçe İller Bankasının belediyelere ayırdığı rakam da otomatikman azalıyor. Yani biz bir noktada göçü de teşvik etmiş oluyoruz. Gelen vergilerden dolayı daha çok büyükşehirlere bütçe ayırıyorsunuz, otomatik olarak büyükşehirlerde de bir yığılma oluşuyor. Anadolu neredeyse boşalıyor. Küçük belediyelere gönderdiğiniz rakamlarla bu belediyelerin yatırım yapmaları mümkün değil' ifadelerini kullandı.

PARTİ AYRIMI YAPMIYORUZ

Devletin, altyapı hizmetini parti/belediye ayrımı yapmaksızın sağlamak zorunda olduğuna ve bunun tamamen sosyal devlet ilkesinin gereği olduğuna vurgu yapan Samsun Milletvekili, hibe kredilerinin, gerektiği takdirde devletin kaynaklarının herhangi bir kriter aranmaksızın, geliri olmayan belediyelere verilmesi gerektiğini belirtti. Yaşar, 'Hangi belediye olursa olsun, her zaman söylediğimiz gibi, A, B, C, D, E partisi diye bakmıyoruz, biz sorunun geldiği yere değil, sorunun kendisine bakıyoruz. Dolayısıyla özellikle bu nüfusa dayalı paylaşımlarda çok ciddi sorunlar yaşanıyor ve belediyelerin bu rakamlarla yatırım yapması mümkün değil. Bu kapsamda bu küçük belediyelerle ilgili bu hibe kredilerinizden ne kadar istifade ettirdiniz? Yani toplam ne kadar hibe krediniz var, ne kadarı nüfusu daha düşük yani gelirine mukayese edildiği zaman yapılan hibe kredilerin gelirlerle arasında nasıl bir ilişki var? şeklinde konuştu.