'3 Aralık Dünya Engelliler Günü' dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi, Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanlığı Samsun Şubesi, Samsun Engelli Kadınlar Derneği, Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Samsun Şubesi, Medicalpark Samsun Engelli Gücü Gençlik ve Spor Kulübü çelenkleri anıta bırakıldı. Programda engelli sivil toplum kuruluşları adına Hacer Altıntaş ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı konuşma gerçekleştirdi.

HER KESİMİ İLGİLENDİRİYOR

Engelli sivil toplum kuruluşları adına konuşan Hacer Altıntaş, 'Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelli bireylere yönelik yapılan çalışmalar, sadece engelli bireylere ve ailelerine değil toplumun her kesiminden bireyleri yakından ilgilendirmektedir. Engelli bireylerin farklı özel gereksinimlerinin olması onları eksik ya da kusurlu olarak kabul edilmesini, sosyal hayattan soyutlanmasını gerektirmemektedir. Ülkemizde yapılan çalışmaların daha ileriye götürebilmek için hep birlikte el ele vererek engelliler için korumacı değil onlara fırsat eşitliği tanıyan bir düşünceyle hareket etmeliyiz. Yaşayan her bireyin her an engelli olabileceğini hafızalardan çıkarmayalım. Nüfusumuzun yüzde 12'sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamdan kendilerini soyutlamadan, hayatlarını sürdürebilmeleri, üreten olmaları, sağlık, eğitim, ulaşım, rehabilitasyon gibi tüm ihtiyaçlarını karşılanması toplumumuzun ortak görevidir. Bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum' diye konuştu.

AMACIMIZ HAYATA KATILAN BİREYLER

Programda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı ise, 'Engelliler Günü kutlamak için değil, farkındalık yaratma içindir. Bakanlık olarak temel amacımız; her engellimizin toplumda kendisine örnek teşkil yer temin edebilmesi, kendi başına hayata atılabilmesi ve istihdama katılarak toplumsal hayata katkı sağlayabilmesidir. Bizler engellilerimizin evlerinde kalarak, evlerinde oturan bakım gören engelliler değil, üreten, toplumsal hayata katılan, kendi kendine yeten insanlar olmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Samsun'da engellilerin evde bakımlarını sağlamak amacıyla 9 bin 600 engellimize evde bakım ücreti veriyoruz. Evde bakım ücreti ile evde bakımı sağlayamıyorsak, kamu kurum ve kuruluşlarında, özel kuruluşlarda 24 saat bakım ücreti veriyoruz. Bugün itibariyle hiçbir engellimiz, yaşlımız, kadınımız, çocuğumuz veya muhtaç insanımızın sokakta kalması, benim yardımcım yok demesi mümkün değildir. Şu aşamada bütün engellilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdayız. Ama yeterli değil. Bundan sonraki temel amacımız bütün haklarımızı, ihtiyaçlarımızı en iyi şekilde karşılayabilecek düzeye ulaşabilmektir' ifadelerini kullandı.