HER ŞEYİN EN GÜZELİNE LAYIK

Samsun Valisi Osman Kaymak, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Kaymak mesajında şu ifadelere yer verdi: 'Bugün, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk' ün, birçok devletten daha önce kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını kazandırdığı çok önemli bir gündür. 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile aile ve sosyal çevrede birey olarak yerini alan Türk kadını, 1934 yılında da seçme ve seçilme hakkını elde ederek Türk siyasi hayatında söz sahibi olmuştur. Kadınlarımızın eğitimli, bilgili ve bilinçli olması sağlıklı bir toplumun ön şartıdır. Zira kadınlar, özelde ailenin, genelde ise toplumun temelini oluşturmaktadırlar. Sonsuz sevginin, hoşgörünün, emeğin ve sabrın ne demek olduğunu, çocukluktan yetişkin birey olana kadar kendilerinden öğrendiğimiz kadınlarımız şüphesiz ki, her şeyin en güzeline layıktır. Samsun, ülkemizde uygulanmasına başlanılan, kadın ve kız çocuklarının sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam imkanlarına, kapsamlı kentsel hizmetlere, şiddete maruz kaldıklarında haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini ve yerel yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine katılımını sağlayarak, erkekler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını destekleyen 'Kadın Dostu Kentler' kapsamında kendisine yer bulmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle, varlıklarıyla yaşamımızı anlamlandıran, fedakarlıklarıyla hayatımızı kolaylaştıran ve başarılarıyla ilham kaynağımız olan kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Günü'nü en içten duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.'

KADINLARIMIZ SAYESİNDE DEMOKRASİMİZ GÜÇLÜ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 'Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkını Elde Etmesinin 84. yıldönümü ve Dünya Kadın Hakları Günü' dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Karaaslan mesajında şu ifadelere yer verdi: '5 Aralık 1934, Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile beraber seçme ve seçilme hakkına kavuşan, bu tarihten itibaren ilk defa oy kullanmasının ve seçilebilmesinin önü açılan kadınlarımız için olduğu kadar toplumumuzun tamamı için, Türkiye siyaseti ve demokrasimiz için tarihi bir dönüm noktasıdır. Her alanda üstlendikleri sorumlulukları büyük emek, fedakarlık, gayret ve özveriyle yerine getiren kadınlarımızın katkısı ile demokrasimiz güç kazanmaktadır. 1935'te yapılan seçimlerde ilk kez 17 kadın milletvekiliyle TBMM'ye giren kadınlarımızın sayısı 24 Haziran seçimleriyle 53'ü AK Partili olmak üzere 104'e yükselmiştir. Bugün kadınlarımızın Meclis'teki temsil oranı samimi gayretler ve büyük mücadelelerin sonunda Cumhuriyet tarihimiz boyunca en yüksek oran olan yüzde 17'ye ulaşmıştır. Bu oranı çok önemli bulmakla birlikte yeterli görmüyoruz, hedefimiz TBMM'de kadın temsili oranını daha da yükseğe taşımaktır. Siyasette kadınlarla birlikte yürümekten daima onur duydum' diyen, siyasette ve hayatın her alanında kadınlarımızın önündeki engelleri kaldıran, teşvik eden bir liderin, Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşları olarak ülkemize ve milletimize hizmet etmekten, eser üretmekten büyük heyecan ve bahtiyarlık duyuyoruz.'

ÜLKEMİZE GÜÇ KATIYOR

Karaaslan, 'Tarihinde, inancında, kültüründe cinsiyet ayrımcılığı bulunmayan, kadını toplumun ayrılmaz bir parçası olarak gören bir milletin mensupları olarak kadınlarımızın toplumda hak ettikleri yere gelebilmeleri için Sn. Cumhurbaşkanımız'ın liderliğinde çok gayret gösterdik. Çabalarımızın sonucu olarak bugün toplam kamu istihdamında kadınlarımızın oranı yüzde 38'e yaklaşmış durumdadır. AK Parti olarak 2002'den itibaren hayata geçirdiğimiz reformlar, tüm kesimlerle beraber kadınlarımızın da özgürlük alanlarını genişletmiştir. Mutlu, huzurlu ve sağlıklı toplumun temeli olan kadınlarımızın siyasetten ekonomiye, akademiden iş hayatına kadar her alanda artan desteklerle değer ürettiğine, ülkemizin gücüne güç kattığına inanıyoruz. Demokrasimiz kadınlarımız katılım ve katkılarıyla yükseliyor. Emeğini koyduğu her işte başarı hikayeleri yazan kadınlarımızın gayretli çabaları sayesinde hedeflerimize daha yakınız. Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkını Elde Etmesinin 84. yıldönümünde, kadınlarımıza inanan ve haklarının teslim edilmesine öncülük eden Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile cesareti ve mücadeleleriyle müstesna bir yere sahip olan, vatanımızın birlik ve bütünlüğü, milletimizin beraberliği ve kardeşliği, ülkemizin istiklal ve istikbal mücadelesinde daima en ön safta yer alan kadınlarımızı şükranla anıyorum. Dünya Kadın Hakları Günü'nün, zulüm altındaki coğrafyalarda yaşam hakkı dahil olmak üzere tüm hakları ellerinden alınan, acı ve gözyaşına mahkum edilen kadınların huzur içinde yaşayabilecekleri daha güvenli ve adaletli bir dünyaya vesile olmasını diliyorum' ifadelerini kullandı.

KADINLAR TOPLUMUN YARISIDIR

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, 'Ülkemizde ve dünyadaki birçok ülkede bazı kadınlar en temel haklarını kullanamadıkları gibi kadınlar toplumların gelişmesinde en ağır ve önemli görevleri üstlenmekte, çocukların gelişim ve eğitiminden başlamak üzere aile içerisinde en fedakarlık gösteren bireydir. Dünyada gelişmiş ülkelerde en önemli görevleri kadınlarımız yerine getiriyor. Ülkelerin gelişmişlik sıralarında en üst sıralarda olmasının önemli sebebi kadınlarına gerekli değeri vermesi ve eğitmesidir. Mustafa Kemal, 1919 yılında Samsuna çıkarak Anadolu'da yaşayan halka umut ışığı olmuş. Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurması ve yenileşme hareketlerini hızlandırması sonucunda, temel haklarından yoksun bırakılmış kadınlarımıza da umut ve ışık olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, devrim ve ilkelerini hayata geçirirken kadınlara büyük önem vermiş, Tevhidi Tedrisat kanunu ile cinsiyet ayrımın kaldırarak karma eğitimi getirmiş, kızlarımızın erkeklerle aynı okullarda karma eğitim görmelerini sağlamıştır. Eğitimde yaşanan gelişmeler ışığında kadınlarımızın bilinçlenmesi hedeflenmiş, kadınlarımıza 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Atatürk tarafında kadınlarımıza sağlanan demokratik haklar birçok gelişmiş ülkeden önce kadınlarımıza kullandırılmış olması sevindiricidir. Atatürk devrim ve ilkeleri ışığında kadınlarımıza tanınan hakların daha da geliştirilmesi ve kadına yönelik şiddetin son bulması en önemli hedefimizdir" dedi.

KADINLAR HEP İLK SIRADA

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan İlkadım Belediye başkanı Erdoğan Tok, kadınların içerisinde olmadığı hiçbir çalışmanın mutlak başarıya ulaşamayacağının altını çizdi. Tok, hem AK Parti ailesinin bir üyesi olarak hem de bir belediye başkanı olarak kadınlar için yapılan çalışmaların önemine değindi.

İLELEBET OLMALI

Başkan Tok, '5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile ülkemizdeki kadınlarımızın ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Bu tarihin ülkemizdeki kadınlar için daha farklı bir önemi var. 84 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti, kadınlara bu hakkı çok sayıda Avrupa ülkesinden bile önce tanıdı. Kadına büyük bir önem veren bir kültür ve inanca da sahip olmanın bilinci ile hanım kardeşlerimize her zaman hassasiyet ile yaklaşıyoruz. Öncelikle aile yapısına ve dolayısıyla toplum yaşantısına kadınlar yön veriyor. Dünyada hiçbir milletin kadını 'ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım' diyemez. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal biliyoruz. Hatırlanılması sadece bugün değil, ilelebet olan kadın haklarımızın bu özel gününü kutlarım" diye konuştu.

HAYATIN HER ALANINDA OLMALI

Kadınların içerisinde olmadığı hiçbir çalışmanın mutlak başarıya ulaşamayacağını belirten Başkan Tok, 'AK Parti olarak kadına verdiğimiz değer ile Türkiye'yi kadınların ve erkeklerin güçlü iş birliği ile yarınlara taşıyoruz. Bizler milletçe kadınlarımıza güveniyoruz. AK Parti olarak kadınlarımızın her alanda büyük başarılar elde edeceği inancındayız. Cumhuriyetimiz, Meclisimiz, demokrasimiz ve parti yönetimimiz kadından ayrı düşünülemez. Bu nedenle her zaman kadınların destekçisi olmaya çaba sarf ettik. Yapılan yasama faaliyetlerinde kadını bir birey olarak erkekle eşit haklara sahip, siyasetten spora, ekonomiden sanata her alanda destekleyen uygulamalara imza attık. Anadolu kadının tüm dünyaca kabul görmüş özveri ve başarısını modern dünya gereksinimlerine ulaşabilecek altyapıya sahip bireyler olarak yaşama dahil ettik' şeklinde konuştu.

KADINLAR ÖNCELİKLİ

'İlkadım Belediyesi olarak ilçe genelinde hanım kardeşlerimizin tamamına ulaştığımız hizmetleri hayata geçiriyoruz' diyen Başkan Tok, 'Geliştirdiğimiz ve hayata geçirdiğimiz her projede kadınlara ayrıcalıklı hizmet sunuyoruz. Belediye olarak toplumun temelini oluşturan aile kurumunun temel taşı, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu kadınlara her projede yer veriyoruz. Önceki belediye başkanlığım döneminde Hanımlar Lokalimizi kadınlarımızın hizmetine sunarak onların sosyal yaşama bağlılığını sağlayan pek çok faaliyeti ile hizmete geçirdik. Göreve geldiğimiz günden bu yana kadınlarımızla ilgili çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hanımlar Lokalimizde yüzlerce kadınımız, tesisimizin tüm imkanlarından faydalanarak sosyal yaşamın içerisinde aktif bir şekilde yer almakta. 6 dönüm alan üzerine inşa edilen Derebahçe Sosyal Tesislerinde kadınlara eğitim, sosyal ve sportif alanlarda çeşitli hizmetler sunulmakta. Samsun'da hiçbir spor salonunda bulunmayan fitness, kondisyon ve spor aletlerinin bulunduğu Derebahçe Sosyal Tesisleri spor salonunda kadınların rahatlıkla spor yapabilmelerine imkan sağlanıyor. Onca hizmetlerin yanı sıra yıkımı yapılarak yerine yenisi inşa edilen ve eşsiz mimarisiyle kompleks bir hizmet alanına sahip olacak olan Unkapanı Kültür ve Yaşam Merkezinde içerisinde kadınlara yönelik birçok hizmetin ve aktivitenin yapılacağı yepyeni, modern bir Hanımlar Kültür Merkezi yapıyoruz. Kültür Merkezlerimizde hanım kardeşlerimiz el becerilerini geliştirmenin yanı sıra hem aile hem şehir ekonomisine katkı sağlayacak çalışmalarla buluşuyorlar. Bunlar gibi birçok hizmeti kadınlarımız için sunarak onları sadece özel günler de değil her gün hatırladığımızı göstermiş oluyoruz' sözlerini kaydetti.

TOPLUMUN OLMAZSA OLMAZI


5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Kundak, 'Kadınların 19. yüzyılda başlayan haklı mücadeleleri ve kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce 5 Aralık 1934 yılında TBMM'de kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde etmesiyle sonuçlanmıştır. Kadınlarımızın, dünya ülkelerinden çok önce elde ettikleri bu kazanımlarına karşın, siyasette ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve söz sahibi olduklarını söylemek mümkün değildir, aksine bu alanda kazandığımız öncülüğü maalesef bugün kaybediyoruz. Kadınımızın kendini ifade etmesi bir yana baskı ve şiddet her geçen gün artmaktadır. Kadınları sadece annelik ve hanımlıkla tanımlayarak cinsiyeti inkar eden, kadını ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamın tüm alanlarından soyutlayan çağdışı anlayışın en son örneği; TBMM Genel Kurulu'nda kadınların sosyal refahı ve huzuru, toplumda karşı karşıya kaldıkları sorunların tespiti ve çözümü ve gerekli önlemlerin alınması için verilen araştırma önergesinin AKP oylarıyla gündeme alınmamasıdır. Kadın-erkek eşitliği demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biridir. CHP olarak eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve cumhuriyetle kazanılmış haklarının korunarak yaşatılması mücadelesini yürütmekte kararlıyız. Bugün 5 Aralık, kadınların tarihsel süreçte mücadele ile kazandıkları, seçme ve seçilme hakkını elde ettiği o büyük günün 84. yıl dönümü kutlu olsun' ifadelerine yer verdi.

DEVRİMLERİN GÜVENCESİYİZ


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli, kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasının 84. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı. İlgili Anayasa değişikliğinin dünyanın çoğu modern devlerinden önce Türkiye Cumhuriyetinde gerçekleştiğini ifade eden Özkefeli, "1935 seçimleriyle 18 kadın milletvekili TBMM girebilmiştir. Seçme seçilme hakkı Türk kadınının birçok alanda önünü açmış kadın haklarının gelişmesini sağlamıştır. Aradan geçen 84 yılda nüfusun yarısından fazlası iken; kadınların kazanımlarının daha ileriye taşınması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu maalesef olmamız gereken yerde değiliz. Atatürk devrimleri ile Cumhuriyetin özgür birer yurttaşı olan biz kadınları yeniden evlere kapatıp karanlığa mahkûm etmek isteyen zihniyete söyleyecek çok sözümüz var: çünkü biz kadınlar Cumhuriyet devrimlerinin, laikliğin, eşitçe ve onurlu bir yaşam sürmenin güvencesiyiz. Biz Atatürkçü Türk kadınları olarak iyi biliyoruz ki, kadın hakları için verilecek mücadele, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatma mücadelesinden ayrı değil, eşdeğerdir. Kadının yaşamın her alanındaki sorunlarının çözümlenmesi, bilinçlendirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi için çalışmalarımız yılmadan devam edecektir. Toplumların gelişmesi, uygarlaşması kadınların eğitimli ve eşit haklara sahip olması sayesinde olabilecektir' ifadelerine yer verdi.