Dün akşam ilk kez ekranlara gelen 'Seçim 2019' programı, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerine kadar her akşam saat 20:00'da Haberaks TV'de izleyiciyle buluşacak. Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Ceylan moderatörlüğünde, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara ve siyasetçi Mehmet Ali Çoşkuner'in eşsiz yorumlarıyla, siyasetin nabzı Haberaks TV'de atacak. Dün akşam ilk kez ekranlara gelen Seçim 2019 programında, Samsun'un geçmiş siyaseti ve geçmiş seçim tarihi, geçmiş dönemlerdeki büyükşehir belediye başkanları ve Samsun ilçelerinin siyaseti geniş bir şekilde konuşuldu.

GERÇEĞİ YAZMAK İSTİHBARAT İŞİDİR

Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara, AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir'in adaylık açıklaması yapılmadan 6 gün önce Haber Gazetesi manşetinde yayınlamasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, 'Gazetecilikte bir kural vardır. Haber kutsal, yorum hürdür. Yorum bilgiye dayandığı takdirde anlam taşır. Diğer kural ise doğrulanmamış söylenti haber değildir. Bizim görevimiz söylentiye aracı olmak değildir. Gazetecinin görevi pazarlamacılık da değildir. Doğru haberi geniş kitlelere tam ve zamanında vermektir. Demir'in adaylığını duyduğumuzdan 3 gün sonra sayfa değiştirmeye karar verdik. Duyduğumuz ilk kaynak çok güvenilir ama yeterli değildi. Ertesi gün tam tersi bir kaynaktan bilgi aldık. Üçüncü gün ise çok değişik yerlerden teyitledik. Herkesle konuştuk ve saat 23:45'te sayfayı yıkmaya karar verdik. Sayfayı yıkmak kolay bir iş değildi. Riskli bir karardı, tepkiler gördük. Yalan diyenler, gerçekleşmez diyenler oldu. Herkes gerçeği gördü. Gerçeği yazmak, istihbarat işidir. Yaptığımız haberin 'Ol haberin hikayesi'ni yazdık. Bazıları 'Ol' kelimesinin yanlış olduğunu düşündü. Türkçe'de çok kullanılan bir kelimedir' ifadelerinde bulundu.

İKTİDAR PARTİSİ MENSUBU OLMAM LAZIM

Siyasetçi Mehmet Ali Çoşkuner, Yusuf Ziya Yılmaz'ın Anavatan Partisi'nden AK Parti'ye geçiş sürecini anlattı. Çoşkuner, 'Ben o dönem Anavatan Partisi merkez ilçe başkanıydım. Yusuf beyi biz bürokrasiden alıp belediye başkanı yaptık. Siyasi parti içerisinde öyle bir tecrübe olmadığı için parti içerisinden gelen taleplerle karşı karşıya geldiğinde, siyasetçi olarak cevap vermediğinden dolayı bir rahatsızlık oldu. Parti içinden bir tepki oluştu. Seçmenler, büyükşehirden beklentilerini bulamadıklarını için alt kademe iki belediye başkanına dertlerini anlattılar. Parti içerisinde sıkıntılı bir süreç geçirdik. Yusuf Bey de parti değiştirmek istiyordu ve 'ben Samsun'a hizmet için buraya geldim, hizmeti sürdürebilmek için iktidar partisi mensubu olarak devam etmekteyim' dedi. 2004 seçimlerine yaklaştığımız süreçte Yusuf Bey AK Parti'ye geçti. Beni aradı, 'AK Parti'ye olan diyaloglarımda son noktaya geldim. Beni kabul edecekler' dedi ve istifasını verdi' ifadelerinde bulundu.

SAVAŞMADAN TOPRAK SAHİBİ OLUNUR

Seçim 2019 programında, eski Samsun Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül, Büyükşehir Belediye Başkanları Muzaffer Önder, Yusuf Ziya Yılmaz'ın özellikleri de konuşuldu. Siyasetçi Mehmet Ali Çoşkuner, 'Kemal Vehbi Gül; 100. Yıl Bulvarı ve Adnan Menderes Bulvarı'nı yaptı. Denizi doldurarak Doğu ve Batı Park'ı yaptı. Hatta 'Savaşmadan toprak sahibi olunur' diye ifadeler kurdu. Nuri Asan Tesislerini yaptı. Mevcut Büyükşehir binasını Samsun'a kazandırdı. Vehbi Gül ve Yusuf Ziya Yılmaz'ın hizmet açısından birbirlerine benzerlikleri var. Muzaffer Önder ise şehrin alt yapısına önem vermiştir. Kanalizasyon ve içme suyu gibi hizmetleri şehre kazandırmıştır. Abi rolünde herkesle uyum içerisinde bir süreç yaşamıştır' diyerek konuştu.

ŞEHRİ BİLEN BİRİSİ

Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara ise, 'Muzaffer abi, İller Bankası Bölge Müdürü olan birisi. Şehrin alt yapısını bilen birisi. Tanıtım yapmak yerine, insanlarla gönül alışverişi yaptı. Onun için Muzaffer abi oldu. Seçimi kaybettikten sonra bile hep toplumla iç içe oldu' dedi.

İDDİANA KİM İNANIR?

Programda son olarak güncel siyaset masaya yatırıldı ve 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri hakkında konuşuldu. Çoşkuner, 'Bu seçimin gerçekten çok iddialı olacağını inanıyorum. Özellikle İlkadım ve Atakum ilçelerinde ciddi mücadele olacak. Adaylar kendilerini iyi anlatmalı, partiler adaylarıyla birlikte ortaya koyabilecekleri seçmene iyi anlatmalıdır' ifadelerinde bulundu. Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara ise, 'Hiçbir partinin 'ekonomik kaynağım yok' mazeretini kabul etmem. Sosyal medyayı doğru kullanan her parti seçmene ulaşır. Seçmenle ilişkiyi doğru kursun. Herkes karşıyı bekliyor. Hiç kimse kendi adayıyla cesaret edemiyor. AK Parti büyükşehir adayını açıkladı. Önde başladılar, diğer partiler kendi büyükşehir adayını açıklayamadılar. Ben şu inançtayım, büyükşehir için göz dolduran, kazanmayacağını bilmesine rağmen partisine bağlı olduğu için fedai olarak nitelendirilen bir aday çıkartmayan hiçbir parti ilçelerdeki iddiasını yeterince güçlendiremez. İlçelerde iddia taşıyan partiler var. Büyükşehirde aday ortaya koyamıyorsan, senin iddiana kim inanır' dedi.