CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, KİT Komisyonunda, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) 2016 yılına ait Sayıştay Denetim Raporu görüşülürken söz aldı ve Samsun'da yaşanan sorunları dile getirdi.

Zeybek'in iddialarına Başsavcılıktan açıklama

BÖLGEDE CİDDİ TEHLİKE VAR

Eksiden Canik ilçesinde bulunan cezaevinin, İlkadım ilçesi Çatkaya bölgesinde TOKİ tarafından yapılan yeni cezaevi taşındığını belirten Kemal Zeybek, 'Bu cezaevinin hizmete girmesiyle beraber sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Cezaevinin bulunduğu bölgede kanalizasyon bağlantısının olmaması nedeniyle fosseptik kuyuları kullanılmaya başlandı. Cezaevinde, mahkum sayısının çok olması ve dolan fosseptik kuyularının taşması sonucu sorunlar yaşanıyor. Kanalizasyon akıntıları nedeniyle bölgede kötü kokusu hakim, ayrıca arazi ve meralara akan kanalizasyon akıntıları; insanlarımızın ve bölgede otlatılan hayvanların sağlıklarını da tehlikeye atıyor. Altyapı hizmetleri tamamlanmadan cezaevi inşaatını teslim almak ve açmak kabahatli işler kapsamında görülmelidir. Burada belediyenin kanalizasyon altyapısı da bulunmuyor. Sorunun acil çözümü lazım. Doğanın kirlenmesinin yanında tarım alanları ile hayvanlarımızın zarar görmesi bölgede yaşayan herkesi etkiliyor. Buradaki soruna TOKİ olarak duyarsız kalmayın. Öte yandan eski cezaevinin bulunduğu yerin emlak değeri ile yeni yapılan yerin emlak değeri arasında çok büyük farklılıklar vardır. Eski cezaevinin arsasını nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz? Burada kurumun kazancı ne kadar' ifadelerini kullandı.

MİLLETİN MALI

CHP'li Zeybek, 'Samsun'un 17 ilçesinde TOKİ konut yapıyor. Bu konutların yapımında arsa bedeli ve hasılat paylaşımı yöntemi ile konutlar yapılmış mıdır? Milli Emlakin satmış olduğu arazilerde konut üreten TOKİ dolaylı da olsa arazi satışı yapmaktadır. Milli Emlakin yerleri milletin ortak malıdır, buraların çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. TOKİ'nin konut yaptığı bazı semtlerde müteahhitlerin arsa payı yüzde 60, yüzde 50 ve yüzde 40'dır. Bu durum dikkate alındığında Samsun'da TOKİ'nin yapmış olduğu işlerden elde ettiği karı herkes merak ediyor. Milli Emlak arazileri ülkede yaşayan herkesin ortak malıdır. Hassasiyetle değerlendirilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini TOKİ yetkililerinden bekliyoruz' sözlerini kaydetti.