Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven'in imzasıyla yayımlanan ve özel veya kamuda çalışan sağlık personelinin, görev yaptığı yere en çok 30 dakika uzaklıkta oturması gerektiğini, aksi takdirde idari ve disiplin cezası uygulanabileceğini ifade eden genelgeye tepki gösterdi.

AİLE DÜZENİ BOZULUR

Dr. Erkan, doktorluğun zaten olağanüstü durumlarda 365 gün 24 saat çalışmaya hazır bir bir meslek olduğunu ifade ederek, "Ama normal düzende birtakım yeni getirilen uygulamalar sürekli hekimin esas duruşta bekletilmesi yönünde. Bu yazı artık hekimlere 'Siz evinize gidip, normal dinlenme saatinde olsanız bile, nerede olursa olun yakınımızda olun, her an çağırabiliriz' diyor ama böyle bir hayat olabilir mi? Uygulama olarak da pratik değil, Samsun'un yakın ilçelerinde çalışan pek çok hekimimiz çocuklarının eğitimi için merkezde oturuyor. Böyle bir uygulamayla tüm aile düzeni bozulmuş oluyor. Normalde sağlık yöneticilerinin sağlık hizmetlerini aksatmayacak şekilde planlama yapması gerekiyor. Yeterli sayıda nöbetçi hekim bulundurulması lazım. Hastane idarecileri normal şartlarda görevlileri ve sorumluları belirleyip geri kalanları da rahatlatması lazım. Onlar da insan, sosyal hayatları, dinlenme zamanları var. 'Her an telefon gelebilir, gitmem gerekebilir' düşüncesiyle hekimler başını yastığa rahat koyamaz" dedi.

KABUL EDİLEMEZ

16 yıllık sağlıkta dönüşüm uygulamalarına rağmen birtakım yazılarla sürekli emek veren hekimlerin üzerine daha fazla yük getirildiğini ifade eden Dr. Erkan, "Böyle bir şey olmaz, bu kabul edilemez. Zaten zorlu çalışma koşullarını daha da zorlaştırdığı gibi, çalışma dışındaki yaşamı da zorlaştıran bir durum. Görevler ve mesailer tanımlanır, süreler belirlenir bunun dışında hekimin nerede oturacağından kime ne? Hekim istemediği yerde oturmaya neden zorlansın, bu Anayasal olarak da sıkıntılı bir durum. Genelge veya birtakım yazılarla hekimin oturacağı yere sınır çizmek ne demek? Hekim köle mi? Bu henüz çok yeni bir durum, incelemeler yapıldıktan sonra Türk Tabipleri Birliği mutlaka değerlendirme yapıp girişimlerde bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER