Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Ceylan moderatörlüğünde, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara ve siyasetçi Mehmet Ali Coşkuner'in yorumlarıyla Haberaks TV'de ekranlara gelen 'Seçim 2019' programın konuğu CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Kundak oldu. Kundak, programda parti çalışmaları ve adaylar hakkında önemli açıklamalar yaptı.

BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK

Büyükşehir Belediyesi'nin seçimde stratejik önemde olduğu belirten Başkan Kundak, "Genel Merkezin yerel örgütlerden ayrı olarak yürüttüğü kamuoyu yoklaması, anket çalışmaları yoğun olarak devam ediyor. Birden fazla adayın olduğu yerde çoklu yöntemlerle aday belirleme çalışmaları sürüyor. Aday belirlemede titiz bir çalışma yürütüldüğü için adaylar, peyderpey açıklanıyor. Bunun farklı yorumlanmaması lazım. Özellikle Büyükşehir çok önemli ve stratejik bir konu, bir süre daha adayın netleşmeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

İTTİFAKTA NETLİK YOK

İYİ Parti ile sürdürülen ittifak görüşmeleri konusunda netlik olmadığını ifade eden Kundak, "İttifak durumu netleşmediği için isimleri saklı tutmaya çalışıyorum. Açıklanacak isimlerin bu durumdan yıpranacağını düşünüyorum. Karar mercii olan Ankara'da görüşmeler kesin sonuçlanmadığı için ittifak ya da işbirliği konusunda İYİ Parti ile hiçbir çerçeve ortaya koyamadık. Belki her iki partinin kabul edeceği ortak bir adayla mı çıkılabilir ya da İYİ Parti mi desteklenebilir şu anda netlik kazanmadığı için konuyla ilgili Ankara'nın kararını beklemek gerekir. Bizim de burada net bilgiler vermemiz mümkün değil" dedi.

MUTABAKATLA BELİRLENDİ

Adaylar konusunda da açıklamada bulunan Kundak, "Bugüne kadar ismi açıklanan adaylar var. Bu adaylar, ilçede ismi konuşulanlar arasında bir mutabakata varılarak belirlendi. Birden fazla aday adayının olduğu yerde aday belirlenme süreci biraz uzayacak. Tekkeköy'de Hayati Tekin ismi konuşuluyor, fakat kendisinin aday olmayacağı kesinleşti. İlkadım'da Murat Şenel'in resmi bir aday adaylığı başvurusu var, kendisi de iyi bir şekilde çalışıyor. Bafra'da veteriner Kemal Bütüner ismi konusunda ilçede bir mutabakat sağlanmış. Partimiz tarafından net olarak açıklanmasa da adaylığını kesin olarak görebiliriz. Alaçam'da birden fazla aday olduğu ilçe başkanımız tarafından ifade edilmişti, fakat henüz isim kesinlik kazanmadı. Yakakent'te Ramazan Şensoy'un adaylığı daha önce açıklanmıştı. Burada çok iddialı olduğumuzu vurgulamak isterim" şeklinde konuştu.

'BEĞENMEDİM' DEMEK OLMAZ

Tüm ilçeler için iddialı adaylar çıkartacaklarını belirten Kundak, "Bazı ilçelerde birden fazla aday var. Örneğin Atakum'da 6 aday adayı var. Çarşamba'da teşkilatın Altan Karabulut yönünde bir eğilimi oldu ve biz de bunu kabul ederek kendisini aday belirledik. Fakat Atakum'da durum farklı. Resmi olarak aday adayı başvuruları var. Burada da ilçe fikrini belirtecek tabi ki ama çoklu aday adayının olduğu yerde kimseyi kırmadan adayı belirlemek zorundayız. Teşkilatın eğiliminin olmadığı bir aday bile çıksa yine de tüm teşkilat çalışmak zorunda. 'Adayı beğenmedim' demek olmaz. 24 Haziran'da Saadet Partisi adayını beklemiyorduk ama yine de aynı hızla çalıştık" diye konuştu.

GELENEKLERİMİZE UYMAZ

Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara'nın, "Atakum'da resmi müracaat etmeyen, fakat dillerde dolaşan, 'ağabey' tabir edilen isimlerin aday gösterilebileceği yönünde söylentiler var. Bu doğru mu?" şeklindeki bir sorusu üzerine Kundak, şu ifadeleri kullandı: "Bu kesinlikle doğru değil. Aday adaylığı müracaatını yapmayan bir kişinin aday olarak gösterilmesi sosyal demokrat bir partiye yakışacak bir durum değil. Bizim geleneklerimize, prensiplerimize uymaz. Seçimi kazanacak adayları çıkarabilmek adına ince eleyip sık dokuyoruz. Yereldeki sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz."

Barış BUDANOĞLU