Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu tarafından düzenlenen 'Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasetteki Rolü ve Önemi İstişare Toplantısı', Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi Konferans Salonunda yapıldı. Türkiye'nin 81 ilinden muhtarların bulunduğu toplantıya, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

BAŞKANDAN TEŞEKKÜR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk, amaçlarının Samsun'a gelen muhtarlara Samsun'u en iyi şekilde tanıtmak olduğunu ifade ederek, "Toplantının yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

O AKADEMİSYENLERİ KINADI

Anadolu'nun anayurt yapılmasının en büyük hamurunun Türk kadını olduğunu söyleyen, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Havva Rendeci, "Kadınların ilimde, siyasette, iş dünyasında, bürokraside her geçen gün rüştünü ispat etmesi bizler açısından gurur vesilesiyken, son zamanlarda bazı akademisyenlerin dinimizi de kendi söylem ve eylemlerine alet ederek kadının toplumsal kimliğini yok etmeye yönelik attıları menfi söylemleri kınıyorum. Cumhuriyet tarihinden bugüne hak ettiği noktaya gelmek için mücadele eden ve bugün hayatta olmayan bütün kadınlarımıza Allah'tan rahmet, hayatta olanlara ise sağlıklar diliyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının Türk siyasi yaşamında yer alması için büyük çaba sarfetmiş ve kadına seçme ve seçilme hakkını bugün uygar diye geçinen pek çok batı medeniyetinden önce vermiştir. Bugün hiç şüphe yok ki, dünyada savaşlar hariç tüm güzelliklerin mimarları arasında kadınlarımız bulunmaktadır. Bütün savaşların çıkış noktasında siyaset vardır, siyasette kadınların etkin rol oynaması daha yaşanabilir bir dünyanın da kurulması anlamına gelecektir" diye konuştu.

MUHTARLIK SİYASETE ALET EDİLEMEZ

Samsun'da olmanın ayrı bir mutluluğu ve heyecanı olduğunu kaydeden, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, "Kadınları yalnızca kadınlar gününde hatırlayan bir kurum değiliz. Kadın-erkek eşitliğinden ziyade, kadınlara her zaman pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini savunuyoruz. Çünkü onların misyonları ve sorumlulukları bir erkeğe göre daha fazla. Türk kadınının övülmeye ihtiyacı yok, Türk kadını zaten bu ülkenin hamurunu yoğuran ve temelini atandır. Milli mücadelede kadınların destansı mücadelesini asla unutmayacağız. Bugün Türkiye Cumhuriyeti var ise kahraman kadınlarımızın sayesindedir. Onların hakkını ödeyemeyiz. Türkiye'de bugün itibariyle 674 kadın muhtar bulunmaktadır. Türkiye genelinde kadın muhtarların sayısı erkek muhtarlara oranla 2009 yılında 412 kadın muhtarımız görev yaparken, bugün ise bu sayı 674'e çıktı. Türkiye'nin 73 ilinde kadın muhtar görev yapmaktadır. En fazla kadın muhtar bulunan il ise İstanbul'dur. Bu ili İzmir ve Ankara takip ediyor. Samsun ise 10 kadın muhtar ile Türkiye'de ilk 10'da yer almaktadır. Kadın muhtarlarımızın sayısının artmasını ümit ediyoruz. Yerel seçimlerle ilgili de bir şeyler söylemek isterim. Muhtar olmayı düşünen vatandaşlarımız için, muhtarlık zordur, zahmeti çoktur ailenizden, işinizden, çoluğunuzdan, çocuğunuzdan fedakarlık edilmesi gerekebilir. Muhtarlık siyasete alet edilecek bir müessese değildir. Hepinizin siyasi görüşü mutlak olmalıdır, ama bunu hizmet ederken kullanmamalıyız. Sizleri oy deposu olarak görenlere, sadece seçimden seçime gelenlere gereken cevabı saygı, sevgi çerçevesi içerisinde verin. Asla ve asla unutmayın, bu millet size 'Beni temsil et, hizmet et' diyerek oy veriyor. Aldığımız her oyda kul hakkı var. Bunu aklımızdan çıkarmayalım" ifadelerini kullandı.

TOPLUM GELİŞİMİNE KATKI

Muharları Samsun'da görmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, kadınların artık her meslekte yerini aldığını söyleyerek, "Kadın-erkek ayrımı yapılmaması toplumun gelişmesine katkı sağlıyor. Artık bu düşüncenin savunulmasına bile gerek yok. Herkes bunun doğru olduğunu görüyor. Kadınlarımızın hayata katılmasında Cumhurbaşkanımızın da etkisi var. Kadınlarımızın sürekli Meclis'te, sokakta, sosyal hayatta olmasını devamlı öneriyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanımıza bir kere daha teşekkür ediyorum. Bugün Samsun'da bu toplantıda yapılması, kadının siyasetteki yeri açısından farkındalık yaratması noktasında önemsiyorum" sözlerini kaydetti.

HAKLARIMIZ KORUNMALI

Kadınlara verilen hakların korunması gerektiğini belirten CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, "84 yıl önce biz kadınlar Cumhuriyet sayesinde özgür iradeye sahip olduğumuzu tescillemiş olduk. Bu nedenle Türk kadını kendisine bu hakkı kazandıran Cumhuriyete minnet borçludur. 84 yıl önce elde ettiğimiz halklarımızın kağıt üzerinde kalmaması, toplumsal statümüzün yükseltilmesi ve siyasi yaşamda temsil gücümüzün cinsiyet temelli değil liyakat temelli yaklaşımla üst seviyeye çıkması için kesintisiz ve tarifsiz bir mücadele yürütmek zorundayız. Yaklaşan yerel seçimler kadınlarımızın siyaset kurumu içerisindeki varlık ve etkinlikleri açısından son derece önemlidir. Yerel yönetimdeki her alana da kadın elinin değmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Bu toplantıdan da bu yönde bir iradenin ortaya çıkacağına inanıyorum" dedi.

KADIN VEKİL SAYISI ARTMALI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise toplumun yarısını oluşturan, karar alma mekanizmalarında da önce nitelik sonra da sayısal olarak her geçen gün artan kadınlara şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Karaaslan, "Samsun'da iki kadın milletvekiliyiz. Daha önceki dönemlerde de şehrimiz kadın milletvekilleri tarafından temsil edildi. Bu açıdan şanslıyız ama Türkiye geneline bakıldığında bu sayının artması için çaba verenleriz. Türkiye Cumhuriyeti dönemi boyunca maalesef parlamentoda kadın temsilci sayısı yüzde 4,6'yı geçememiştir. 1934'te Gazi Mustafa Kemal Atatürk tüm dünyaya örnek olarak kadına seçme ve seçilme hakkını verdi. Fakat ondan sonra kadın milletvekili sayısı yüzde 4,6'yı geçemedi. Bu düşünülmesi gereken bir gerçek. Özellikle AK Parti ile birlikte son 16 yılda yüzde 4,6 olan kadın milletvekili sayısını her sene arttırarak bugün Meclisimizdeki kadın vekil sayısı 53'ü AK Parti olmak üzere 104'tür. Yani yüzde 17'nin üstüne çıkmıştır. Yeterli mi? Elbette değil, ama önemli. Fakat biz biliyoruz ki siyasette var olmanın, karar mekanizması içerisinde olmanın ve ülkeye hizmet etmenin tek yolu milletvekili olmak değildir. Siyaset yerelde başlar. Bizler tam da yerelin sesini temsil eden, tam da mahallelerin sorunundan en ufak sorunlara kadar şehrin her sesine kulak veren ve bu sesi şehrin karar mekanizmalarına ileten, sonuca ulaştıran yani Türkiye demokrasisine çok önemli katkıda bulunan siz muhtarların varlığı da bizim için çok kıymetlidir. Biz bütün politikalarımızı oluştururken mahallenin sesine kulak veriyoruz. Başarımızın en büyük nedenlerinden birisi belki de bu sese kulak vermek ve bu sesi anlamak. Bizler bir bütünün parçalarıyız, ortak aydınlık geleceğimiz için birlikte kol kola yürüyoruz. Kimimiz farklı siyasi partilerden, mesleklerdeniz. Hayatın bütün renkleriyiz. Her birimiz bu ülkenin geleceğine katma değer üretmek için bir aradayız" diye konuştu.

KADIN İSTERSE BAŞARIR

Türkiye'de kadının uzun yıllar kadın ve erkek ilişkileri, eşitlik ile bu eşitlik üzerinden tanımlanmaya çalışıldığına vurgu yapan Karaaslan, "Aslında eşitlik değil, adalet üzerinden bakmak lazımdı. Farklıyız, farklarımızı biliyoruz ve kabul ediyoruz. Eşit haklara sahip olmamız konusunda kimsenin karşı duruşu yok. Kadın, bu ülkede maalesef uzun yıllar şiddetle aynı cümle içinde anıldı. Kadın hakları denildiğinde, yerini şiddetle mücadele aldı. Bu durumun çok da haksız olmadığını gösteren acı olaylar yaşandı. Ama bugün biz kadını sadece şiddetle anmayan, kadını demokrasinin ve hayatın bütün alanların içerisinde vazgeçilmezi olarak merkezine alan, kadını karar alma mekanizmalarının en tepesine taşıyan, kadının bugün 'sadece yol açılırsa, desteklenirse başarır'dan çıkarıp, 'kadın isterse başarır' mottosuna döndüren ve hakikatten bugün Türkiye'nin ancak kadınlarla gücüne güç katacağını ve istediği muasır medeniyet seviyesi üzerine ulaşabileceğini bilen bir bakış açısına sahibiz" ifadelerini kullandı.

SAMSUN, ORTALAMA ÜZERİNDE

Kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabulünün Cumhuriyet tarihi içinde demokrasi adına atılan adımlardan en önemlilerinden birisi olduğunu ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak ise, "Ülkemizde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14 ve İsviçre'den 36 yıl önce verildi. Pek çok batılı ülkeden önce yürürlüğe konan bu yasa sayesinde, kadınlarımızın siyasi ve toplumsal hayattaki konumları daha da güçlenmiştir. Ancak henüz istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Son yapılan seçimlerde ülkemizdeki kadınların Meclis'teki temsil oranı yüzde 17'dir. 595 milletvekilinin 104'ü kadınlardan oluşmaktadır. Bu oranın daha da arttırılması önemlidir. Son 20 yılda kadınların iş ve ekonomide yer alması için devlet kurumlarınca teşvik vererek yüzde 32 olan kadın istihdamını oranını artırmak için çaba sarf etmektedir. İlimiz bu konuda Türkiye ortalamasının üzerindedir. Toplumların yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarına dahil olması, erkeklere bu alanda sunulan imkanların kadınlara da verilmesi, bir hak olarak okunmamalıdır. Ülkelerin ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda gelişebilmeleri için kadınların da siyasette söz sahibi olması önemlidir. Dünya artık sürdürebilir kalkınmanın unsuru olarak kadınların da katılımını öne çıkarmaktadır. Kadınların her alanda yer alması, ülkemizin ve ilimizin de öncelikleri arasında' dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyelerine Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu tarafından hediye takdimi gerçekleştirildi. Daha sonra ise protokol üyeleri ve misafirler, aynı binada açılan ''Samsun ve Kadın'' sergisini gezdi.

Zerrin SOMUNCU