Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), toplam 4 ilde düzenlenecek "Yoksulluğa, İşsizliğe, Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele" bölge mitinglerinin ilkini Samsun'da gerçekleştirdi. Samsun ve çevre illerden çok sayıda emekçinin katıldığı miting, emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde Cumhuriyet Caddesi üzerinden yapılan yürüyüşle başladı. Sendika ve demokratik kitle örgütleri, cadde boyunca sloganlar eşliğinde yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'na gitti ve alandaki yerini aldı.

MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ

Miting tertip komitesi adına konuşan KESK Samsun Şubesi Dönem Sözcüsü Erbil Karakoç, "Yoksulluğun çığ gibi büyüdüğü, gençlerin geleceğe karamsar baktığı böylesi bir dönemde, halkın sendikası KESK, krizin bedelini çıkaranlar ödesin diyor. Madem kriz yok, iğneden ipliğe neden her şeye zam geliyor? Tam kışa girerken elektrik ve doğal gaz neden zamlanıyor? Emekçinin, işçinin krizi var. Sınıf dayanışmasını daha da yükselteceğimizi yetkililere bir kez daha haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

BİZİM ENFLASYONUMUZ DÜŞMEDİ

Ardından konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, "Hepinizi saygıyla, sevgiyle, dirençle selamlıyorum. İş için, emek ve demokrasi için, sarı yelekleri kuşanıp iktidara direnenlere selam olsun. Kısa çöpün uzun çöpten hakkını alma mücadelesini sürdürenleri Samsun'dan selamlıyoruz. Enflasyonun düştüğü söyleniyor ama elbette ki düştüğü iddia edilen enflasyon bizim yaşadığımız enflasyon değil. Bafra'da, Alaçam'da, Yakakent'te ülkenin en kaliteli çeltiğini üreten çiftçiler, sizin enflasyonunuz düştü mü? Fındık üreticileri sizin enflasyonunuz düştü mü?" sözlerini kaydetti.

İŞSİZLER ORDUSU BÜYÜYOR

Ekonomik krizin her geçen gün daha da derinleştiğini söyleyen Gezen, "Birileri inkar etse de her geçen gün ekonomik kriz daha da derinleşiyor. İşsizler ordusu hemen her gün büyüyor. Ülkeyi yönetenler bu sese kulak tıkamaya devam ediyor. Hem 'Kriz yok, manipülasyon' diyorlar, hem de açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren asgari ücretliye, köylüye, küçük esnafa fatura kesiyorlar. Ülkeyi borç batağına sokuyorlar. Emek düşmanı, sermaye yanlısı politikalarını daha iyi yürütmek için krizi fırsata çeviriyorlar. Enflasyonu düşürmek için değil enflasyonu düşük göstermek için çabalıyorlar" diye konuştu.

HALKA FATURA EDİLDİ

Yaşanan krizin halka fatura edildiğini savunan Gezen, "Sadece ekmeğimiz küçülmedi. Yaşadığımız doğa da alabildiğince tahrip edildi. Kentler yandaş inşaat firmalarına, topraklarımız, derelerimiz HES'lerin ruhsatsız maden ocaklarına teslim edildi. Tarım, çiftçilik bitirildi. Bu bereket fışkıran topraklarda, samandan buğdaya her şeyi ithal eder hale geldik. Yıllardır, OHAL ve KHK'larla, sorgusuz sualsiz ihraçlarla fatura hep bize kesildi. Dolayısıyla kaybedenler olarak bu düzene borcumuz yok. Tam tersine alacağımız var" dedi. Konuşmaların ardından halk konseri düzenlendi. Mitinge, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti üyeleri ve Makro işçilerikatıldı.

Şükrü Berk ASKAR