İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kamu kurum ve kuruluşlarının engelli kadrosunda devlet memuru olarak istihdam edilen yüzde 40 ve daha fazla engel oranına sahip vatandaşların, devlet memuru olarak 10 yıllık hizmet süresini tamamlaması halinde yeşil pasaport alabilmesini amaçlayan Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdi.

SINIFLANDIRILIYOR

TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarının engelli kadrosunda çalışan engelli çalışanların ihtiyaçlarına büyük ölçüde cevap verecek olan, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14. Maddesinin değiştirilmesini teklif eden Yaşar, Kanun Teklifi'nin gerekçesini şu şekilde açıkladı: 'Engelli vatandaşlarımız, devlet memuru olabilmek için eğitim durumlarına göre sınıflandırılmış. İlkokul, ortaokul ve ilköğretim düzeyinde olanlar kura ile lise, ön lisans ve lisans düzeyinde olanlar ise EKPSS sınav uygulamasına göre devlet memuru olabiliyor. Çoğu engelli vatandaşımız, ülkemizin sosyal, ekonomik ve demografik yapısı gereği, ne yazık ki eğitimini istedikleri ölçüde tamamlayamayıp, ilköğretim ya da lise düzeyinde kalıyor.'

MOTİVASYONU ARTTIRIR

Milletvekili Yaşar, 'Engelli kadrosunda istihdam edilen personele idare tarafından sağlanan, yaş haddine takılmadan ilgili günleri tamamladıklarında emekli olabilme fırsatı, sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Böylece, engellilerin, sağlık nedenlerinden dolayı engelli olmayan insanlara göre daha erken emekli olabilmeleri sağlanmaktadır. Engelli kadrosunda çalışan personele bu şekilde tanınan erken emeklilik olanağı neticesinde, çoğu engelli, sağlık durumlarının elvermemesi sonucu birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolara yükselemeden emekli olmaktadır. 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14. maddesinin (A) bendindeki düzenleme, hususi damgalı (yeşil) pasaport alabilecek devlet memurları ve diğer kamu görevlilerinin, 'kadro derecesinin en az 3 olması' koşulunu içermesi yüzünden engelli kadrosunda istihdam edilen personel, hususi damgalı (yeşil) pasaport alabilme hakkından mahrum kalmaktadır. Belirttiğimiz gerekçeler, engelli vatandaşlarımızın Yeşil Pasaport alabilmesi oldukça yeterlidir. Engelli yurttaşlara tanınan hakların genişletilmesi onların motivasyonunu arttıracak' şeklinde konuştu.