31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerine kadar her akşam saat 20.00'da Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Ceylan moderatörlüğünde, Haber Gazetesi Genel Yayın
Yönetmeni Osman Kara ve siyasetçi Mehmet Ali Coşkuner'in yorumlarıyla Haberaks TV'de ekranlara gelen 'Seçim 2019' programının konuğu CHP Atakum Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Deveci oldu.

31 Mart Yerel Seçimleri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Deveci, 2004 Yere Seçimleri'ni kaybedene kadar CHP'den bağımı kopartmaksızın iddiamı azalttım. Milletvekillerinden ve yakın çevremden talep gelince kongreye girdim ve ilçe başkanı oldum. O süreçten beri Atakum'u belediyeye hazırlıyoruz. Önceden bilinmeyen 16 Nisan Referenadumu ardından 24 Haziran Genel seçimleri oldu. 16 Nisan Referandumu'nda Karadeniz'de en çok hayır atakum'dan çıktı. Ben vatandaşların hangi nedenlerle evet hangi nedenlerle hayır dediklerini iyi biliyorum. Bu önemli. Yerel seçimlerde ne olacağını az çok tahmin edebiliyorum. 3 yıldır söylüyorum. Bu dönemdeki siyasetin taşıyıcı unusuru birikimdir. Şimdiki yerel seçimler referandumun bir benzeri olacak. Herkes Atakum'u çantada keklik görüyor ama öyle değil. Atakum'u iyi algılamak lazım'' dedi.

'KAZANAMAYACAĞIM SEÇİME GİRMEM'

Kazanamayacağı seçime girmeyeceğini söyleyen Cemil Deveci, 'Ben Atakum'un önünğü açacağım. Ben Atakum'da siyaset yapmak isteyen sosyal demokratların önünü açacağım. Yetmedi Atakum'daki ülkücülerin de önünü açacağım. iki alandada deneyimli ahlaklı dürüst biriyim. Ben Atakum'un Samsun'un Türkiye'nin elinde az bulunan insanlardan bir tanesiyim. Bu konuda mütavizi olmayacağım. Bu dönemde dürüst ve ahlaklı siyasetçiye gerek var. Ne yazıkki bizim siyasettimizde bu ilke unutuldu. Onun için önümüzdeki seçimlerde 2'li bir yarış olacak. Hiç bir parti kendisinin klasik oylarıyla kazanamayacak. Diğer seçmenleri kim etkileyebilecekse o parti kazanacak. O yüzden ben kendime güveniyorum'' diye konuştu.

'ATAKUM'UN ADINI DEĞİŞTİRECEĞİM'

Atakum'un adını Atakent olarak değiştireceğini ifade eden Deveci, ''Bizim olmazsa olmaz projemiz değil. Kent kavramı daha anlamlı. Atakent varken neden Atakum. Zamanında neden tartışılmadı bu konu onu da anlamıyorum. Kent kavramı daha anlamlı. Hukuken engel olan bir süreç değil. Atakum'un geçmişinde 30 yıl var ama Atakent'in önünde yüzlerce yıl var. Biz geleceği planlıyoruz. Halk Atakent olsun derse neden olmasın. Tüm projelerimiz halka sorulacak'' dedi.

'GAZETECİLERİN KENDİ YORUMU'

Atakum için TKP'li Başkanın yönettiği Ovacık ilçesini model alacağı iddialarına açıklık getiren Cemil Deveci, ''Atakum'u Ovacık Belediyesi gibi yönetmiyeceğim. Atakum 200 bin nüfuslu bir kent orası 3-5 bin nüfuslu bir ilçe. Ovacık Belediyesinin sosyal belediyecilik anlayılışının olduğu tarım ve kooparatifçilik örnekleri var. Atakum'da özellikle mahalleleştirilen köylerde tarımla uğraşılan mahallelerde ben projelerimi anlatırken gazeteciler kendi yorumlarını katmışlar. Ovacık belediyesi iyi şeyler yapıyor ama Atakum'a model olacak projeler değil bunlar'' ifadelerini kullandı.

'İLKADIM'IN GELİŞİMİNDE VEDAT YILMAZ'IN ETKİSİ VAR'

Vedat Yılmaz ile hem belediye başkanı olduğu dönemde hem de sonrasında yakın olduğunu söyleyen Deveci, ''Veday Bey bu dönemde bana desteğini hiç esirgemiyor. Vedat Bey hem meslek olarak hem de Gazi Belediye Başkanı olduğu zamanda çok başaralı. İlkadım'ın gelişmesinde Vedat Yılmaz'ın etkisi vardı. Samsun'a büyük katkısı var. Vedat Bey Atakum'da da bilgi ve birikimiyle bize destek sağlayacaktır ve bizde bu birikimini değerlendireceğiz. Şehrimizde Mimarlık Fakültesi var. Ordaki hocalarla da görüşeceğiz. Katkı vermek isteyen herkesle çalışacağız. Vedat Bey de bunların başında geliyor'' dedi.

'BU ŞEHRİ TERK EDERİM'

Mesleği ve siyasi kariyeri boyunca kendisinden hiç kimse şikayetçi olmadığını ifade eden Deveci, ''Bu kolay bir şey değildir. Cemil Deveci Samsun'da bilinen bir isim. Birisi bile benle alakalı kötü bir şey sarf ederse şüphe duyarsa bu şehri terk ederim. Siyaset bu kadar ucuz değil. Siyaset adam karalama sanatı değil. Siyaset yeteneğini ve birikimini ortaya koyma sanatı'' şeklinde konuştu.

'ATAKUM'UN KİMLİĞİ OLMALI'

CHP Atakum Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Deveci, ''Atakum'un bir kimliği olmalı. Herkes bir sıfat takıyor. Atakum 'turizm kentidir, kültür sanat kentidir' diye. Atakum'un bir kimlik problemi var. Kenti yönetenler ve yönetmeye aday olanlar geleceğe ilişkin bir proje oluşturmalı. Atakum gelişimini turizmden sağlayabilir. Ama bunu ben dediğin için olmaz. 2-3 Otel işletmecesi dediği için olmaz. Atakum'a civar il ve ilçelerden bir çok insan gezmeye geliyorlar ama kente ekonomik anlamda bunun bir katkısı olmuyor. Atakum'da yaşayan 40 bin öğrenci var. Bu müthiş bi sayı. Atakum'da proje oluşturucak bir yönetici bu 40 bin öğrenciye bakacak ve enerjisinin bundan alacak. Üniversiteye bu şekilde bakılırsa Atakum'a bir kimlik kazandıracaktır. Atakum'un tanınırlığının arttırılması lazım'' dedi

'İLKADIM-ATAKUM SINIRINI DEĞİŞTİRCEĞİM'

Kentin adı gibi Atakum-İlkadım sınırını da değiştireceğini belirten Deveci,bunun daha zor olduğunu ama sınırları değiştirmek için uğracağını söyledi.

Deveci sözlerini şöyle sürdürdü:''Siyaset yapma zeminini oluşturacağız. Her partinin siyaset yapmasını sağlayacağız. Fikri olan, projesi olan ideoloji olan bunu paylaşsın. Ben toplum arasındaki bölünmüşlüğü ortadan kaldıracağım. Ben belediye başkanı olursam belediye meclisinde muhalefet olmayacak. Muhalefeti susturacağım için değil, muhalefeti ikna edeceğim ve görüşünü alacağım için muhalefet olmayacak. Ben Atakum için çalışacağım. O yüzden herkes kazanacak. Ben Atakum için bir şansım. Atakum benden faydalansın. Benden sonra gelen belediye başkanının işi kolay olmayacak. Çünkü Atakumlu sorguluyor olacak.''