Haberaks TV ekranlarında canlı yayınlanan Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Ceylan moderatörlüğünde, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara'nın yorumlarıyla ekrana gelen "Seçim 2019" programının canlı yayın konuğu AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman oldu. Karaduman, yerel seçim süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI İÇİN SAMSUN DEĞERLİ

AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir'in aday olmasının kendisi açısından sürpriz olmadığını ifade eden Karaduman, "Parti içi görevlerimde uzun süre Mustafa Demir ile çalıştım. Mustafa Demir ismi Samsun'da neresi olursa olsun, her zaman ismi anılabilecek bir kişi. Özellikle yerel seçim konuşulduğunda hem mesleği hem bakanlık görevi hem de milletvekilliği birikimi dolayısıyla da Samsun'da bu işe layık insanlardan birisiydi. Cumhurbaşkanımızın da takdiriyle adayımız o oldu. Sayın Cumhurbaşkanının verdiği bir karardan geri döndüğünü hatırlamıyorum. Kuruluşumuzdan bugüne kadar karar süreçleri 'bir araya geldik, oturduk konuştuk karar verdik' şeklinde değil, ilk günden itibaren ciddi araştırmalar neticesinde ve belli aşamalardan geçerek kararlar veriliyor. Yerel seçimler yaklaşırken son 3-5 ayda 'kim aday olur? Çalışalım' diyerek hareket edilmedi asla. Daha önceden beri burada bir değişiklik öngörülüyorsa gerekli kamuoyu araştırmaları yapıldı. Cumhurbaşkanımızın büyükşehirlere, özellikle de Samsun'a olan ilgisi buraya yüklediği anlam, adayın belirlenmesinde de muhakkak etkili oldu. Cumhurbaşkanımızın Samsun'dan çok beklentisi var, Samsun'un da Cumhurbaşkanımıza verdiği destek de her zaman çok yüksek oldu. O yüzden Samsun'un adayının üzerinde durularak seçildiği kanaatindeyim" diye konuştu.

MHP'YE MESAJ:BİZ DAHA İDDİALIYIZ

Cumhur İttifakı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Karaduman, "İttifak ile ilgili Samsun açısından bize iletilen bir durum söz konusu değil. Ancak büyükşehirler düzeyinde genel başkanlar ve genel başkan yardımcıları düzeyinde bir çalışmanın olduğunu biliyoruz. Bizim açıklanmayan 7 ilimiz var, İstanbul'u çıkardığımızda muhtemelen bu 6 il için görüşmeler yapılacak. Bunlardan sonra ilçeler düzeyinde bir çalışma olur mu gerçekten bilemiyoruz. Ama Cumhur İttifakı'nın ruhuna uygun olarak her iki parti de, bizler de Samsun'da genel başkanlarımızın vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda çalışmalar yapacağız. Cumhur İttifakı hassas, ona uygun davranışlar sergileyeceğiz. Samsun'da biz belediyeler olarak bakıldığında avantajlıyız. 16 ilçe belediyesi ve büyükşehir bizde. Kişisel kanaatim ittifak konusunda bir anlaşma olduğunda herkes Samsun'da bulunduğu belediyede devam edecek gibi bir şey olabilir. Sayın mevkidaşım Taner Tekin'in yerinde olsam ben de aynı şeyleri paylaşırdım. Ama bir de hayatın gerçekleri var. Biz daha çok iddialıyız. Bizim için riskli olan yerler, oy potansiyelimizin açık ara olduğu yerlere göre, değil daha az olan yerler de var. Örneğin; İlkadım'ı, Atakum'ı az bir farkla aldık. MHP'nin yönettiği bazı yerlerde açık ara farkla aldık. Onların yönettiği ama bizim kazandığımız yerlerde daha güçlüyüz ve daha iddialıyız. Yoksa kaybetmekle ilgili en ufak bir tereddüdümüz yok" diye konuştu.

SADECE ATAKUM'DA ZORLAYABİLİR

Samsun'da olası bir Millet İttifakı ihtimali hakkında konuşan Karaduman, "Millet İttifakı bizi belki sadece Atakum'da zorlayabilir. Orada rakibimiz CHP. Onun dışında hiçbir yerde yoklar. İttifak üyesi partilerin oylarını toplasak hiçbir yerde tehlike arz etmiyorlar. O ittifaka karşı Cumhur İttifakı olarak hareket ettiğimizde hiçbir yerde riskimiz yok, yakınımıza bile yaklaşma durumları söz konusu değil. Öyle bir durum olduğunda buna ilişkin raporlarımızı genel merkezimizle paylaşarak, belki genel başkanlar düzeyinde bir çalışma yapılabilir. Ama bugün bir risk görünmüyor" ifadelerini kullandı.

ARALIK SONUNU İŞARET ETTİ

14 Aralık'ta açıklanması beklenen ilçe adaylarının takviminin değiştiğini kaydeden Karaduman, "Şu anda bütçe görüşmeleri nedeniyle milletvekillerimiz hafta sonları dahil aralıksız çalışıyor. Bu nedenle çalışmalarda aksamalar olabilir. Belki bütçe görüşmelerinin sonuna doğru açıklama yapılabilir. Aralık ayının sonuna doğru açıklanabilir. Ama Cumhurbaşkanımız çalışmalar yapıldıkça adayları açıklayacaktır. Adaylarımız açıklandığı andan itibaren hemen sahaya iniyor. Resmi kampanyamız muhtemelen 19 Şubat'ta başlayacak. Ama ondan önce de sahada benzer çalışmaları yapıyoruz. Seçimden sonra da ilçelerimize ve ev ziyaretlerimize devam edeceğiz" dedi.

İLÇELERİN YÜZDE 50'Sİ DEĞİŞEBİLİR

İlçelerde yaşanabilecek değişimlerin normal olduğunu kaydeden Karaduman, Türkiye'den de örnekler verdi. Karaduman, "Bu kesin bir şey değil ama genel bir değişim ihtiyacı geçmiş seçimlerde de oldu ve bizim partimiz de yüzde 40 bir değişiklik yapıldı. Bazı illerde yüzde 100, bazılarında yüzde 10 ama ortalama olarak yüzde 40-45'lerde. Bugün açıklanan 74 il belediye başkan adaylarımızdan mevcutlarından yüzde 33'ü devam ediyor, yani 3'ünden birisi. Yaklaşık yüzde 65'lik bir değişim var. Yeni başkan adayları için de şunu söyleyebiliriz, biraz teşkilat ağırlıklı bir yenileme olmuş genelde. İlçeler düzeyinde ne olur bilemiyoruz ama yüzde 40-50'lere varan bir değişiklik olabilir. Ortalama için bunu söyleyebilirim ancak" diye konuştu.

ELEŞTİRİLER AZALIYOR

Karaduman, AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir'in ismi açıklandıktan sonra özellikle sosyal medyada verilen tepkilerle ilgili de açıklamalarda bulundu. Karaduman, "Parti kurulduğu ilk seçimden itibaren 3 seçim haricinde aktif olarak çalıştım. Milletvekili veya belediye başkanlıklarında aday belirleme süreçlerinde birçok beklenti var. Bu beklenti belediye başkanlıklarında daha yüksek. Çünkü daha yerel ve insana dokunan bir yapıda. Belediye başkanı aday adaylıklarında başvurular çok daha fazla. Dolayısıyla aday belirlendikten bir süre sonra bir tepki elbette oluyor. Bir aday belirleniyor, diğer aday adayları olmadığı için 'yanlış oldu, diğer aday adayı daha iyiydi, onunla kazanamayız' gibi düşünceler zaman içerisinde seçmeni partiye doğru yönlendiriyor. Bu benim kişisel gözlemim. Sonuçlara baktığımızda parti, aday yanlış oldu diye ciddi oylar kaybetmiyor. Belki bazıları ile daha fazla alacakken biraz daha az alabiliyor. Bugün de benzer durumlar olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir belediye başkanımız açıklandı, sosyal medya üzerinden eleştiri babında çok şey oldu. Ama bugün baktığımızda hızlıca azalan bir seyri var. Bu sefer baktığımızda 'İyi ki Mustafa bey olmuş' deniliyor, yarın ilçelerde de benzer durumlarla karşılaşacağız. Aralık ayının sonunda açıklanacağını düşünürsek, ocak ayının ilk haftasından sonra herkes adayına sarılmış bir halde olacak. Bir de diğer partilerin adayları da açıklandığında bir mukayese yapılacak. Eğer adaylar eş düzeydeyse, bir başka partinin adayı ön planda değilse kimse partisini terk edip de bir başka partiye oy vereceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU