TBMM Genel Kurulunda devam eden 2019 Yılı Bütçe Kanunu görüşmeleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçesi üzerine söz alan MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta çarpıcı uyarılarda bulundu.

BÜYÜK RESME BAKAN KURUM YOK

MHP'li Usta, 'Türkiye'nin iktisadi, sosyal, bölgesel sorunlarını tespit eden, politikalarını ortaya koyan, bu konularda projeksiyon üreten, bu anlamda hükümete danışmanlık yapan veya Cumhurbaşkanlığı kabinesinde danışmanlık yapan, kurumlar arası koordinasyonu sağlayan, kaynak tahsisini yapan, Türkiye'nin resmine, ezcümle olarak Türkiye resmine bir bütün olarak bakan bir kurum var mı? Bir sistemde böyle bir kurumun olması lazım. Maalesef böyle bir kurum yok veya böyle bir kurum kalmadı. 1960 yılında merhum başbuğumuz Alparslan Türkeş tarafından kurulmuş olan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) uzun yıllar bu fonksiyonu yerine getirdi. Nitelikli uzmanlarıyla, dünya ölçeğinde ve standardında iş yapış tarzıyla, siyasallaşmamış, hoşgörülü ortamıyla her fikirden insanın çok rahatça birbiriyle çalışabildiği, anlaşabildiği bir kurum olan DPT, aynı zamanda bürokrasi, siyaset ve hatta iş dünyası için bir okul oldu' şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI GEREKLİ

Usta, 'Hazine ve Maliye Bakanlığı elbette en güçlü unsurlardan bir tanesi olacak, ancak bunun yanında yeri geldiğinde Ticaret Bakanlığı, yeri geldiğinde Çalışma Bakanlığı, yeri geldiğinde diğer bakanlıkları, hatta sosyal konuları da içeren bakanlıkları koordine edecek, bütün bu işlerden sorumlu bir Cumhurbaşkanı yardımcısı olması gerekir. Makroekonomi yönetimini yapacak, az önce söylediğimiz konularla donanımlı bir Cumhurbaşkanı yardımcılığı çerçevesinde bu iş yapılırsa daha sağlıklı olur' ifadelerini kullandı.

BU İŞ KİŞİLERİN DANIŞMANLIĞIYLA OLMAZ

'Cumhurbaşkanlığı Yardımcısının kendine bağlı bu işlerin teknik koordinasyonu yapacak kurum Strateji ve Bütçe Başkanlığı olacaktır tabiatıyla' diyen MHP'li Usta, 'Bu anlamda Strateji ve Bütçe Başkanlığı kendisini sadece bütçeyi yapmak, bütçenin bazı dengelerini çatmakla görevli saymamalı. Bu anlamda teknik koordinasyon görevini tam olarak üstlenmesi lazım ve Cumhurbaşkanına ve onun kabinesine etkili bir danışmanlık hizmetini vermesi lazım. Danışmansız bir iş olmaz fakat herhangi bir sorumluluğu olmayan kişilerin danışmanlığıyla da makroekonomi yönetimi olmaz, kurumsal bir danışmanlık olmalıdır. Devlet Planlama Teşkilatı misyonu, dolayısıyla ezcümle olarak yeniden bugünün şartlarında şekillendirilmeli, bu misyonu üstlenecek bir Strateji ve Bütçe Başkanlığı olmalı' diye konuştu.

ASGARİ SAPMA YÜZDE 50

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı konuşmayı, tabloların konuşturulmasından ibaret bir konuşma olarak nitelendiren Milletvekili Usta, 'Halbuki biz Maliye Bakanımızdan bir bütçe analizi ve ekonominin genel bir analizini görmek isterdik; şu rakam bu kadar, bu rakam bu kadar şeklinde bir şeyin olmaması lazım. Analiz eksikliği giderek hissediliyor, ülkede bir analiz eksikliği var. Beş Yıllık Onuncu Planı'n son yılını, 2018'i yaşıyoruz. Beş yıl önce koyduğumuz 2018 yılı hedefleriyle, bu yıl yine Hükümetin kendisinin söylediği orta vadeli programdaki 2018 rakamlarının bir mukayese edilmesi lazım. Her göstergede asgari sapma yüzde 50. Türkiye'nin 2019 yılında, 2008 yılındaki nominal dolar cinsinde milli gelirin altında bir milli geliri varsa bunun hesabını birilerinin vermesi lazım, bunun konuşulması lazım Türkiye'de. Bunların yapılmadığını üzülerek görüyorum ve ifade etmek istiyorum. Bu anlamda eğer bunları yaparsak, Türkiye Cumhuriyeti Devletini 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine çok daha sağlıklı bir şekilde götürebileceğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla, ben de Cumhur İttifakı'nın bir parçası olarak veya bu yeni yönetimin bütün kurum ve kurallarıyla işlemesini sağlama amacına matuf olarak bu uyarıları yapmak durumundayım' dedi.