Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Samsun'da ilk olarak Lojistik Merkezi'ni ziyaret etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın, Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman ile AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir'in eşlik ettiği Bakan Mustafa Varank, ardından Samsun Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı'nda ve Bahadır Tıbbi Aletler firmasında incelemelerde bulundu.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ

Bakan Mustafa Varank, OSB'de gerçekleştirdiği incelemelerin ardından önce Samsun Valiliği'ne ardından da Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. Burada çiçeklerle karşılanan Bakan Mustafa Varank'ı makamında ağırlayan Başkan Zihni Şahin, Samsun ile ilgili bir sunumda bulundu. Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı olan Samsun'un her alanda büyüme kaydettiğini belirten Başkan Zihni Şahin, "Tarım, turizm ve sanayi alanlarında belirlenen hedefler doğrultusunda yapılan çalışmalarımız meyvelerini almaya başladı. Samsun'u bu 3 alanda da kalkınmasını sürdüren bir kent haline getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bunu yaparken de teknolojik ve bilimsel tüm verileri değerlendiriyoruz. Özellikle sanayi alanındaki yatırımların teknolojik ve bilimsel olması yönünde Büyükşehir Belediyesi olarak imkanlar dahilinde her türlü desteği veriyoruz" dedi.

SAMSUN'UN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, Samsun'un Türkiye için önemini bildiklerini belirterek, "Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Karadeniz Toplantısı ve Milli Teknoloji Zirvesi'ne katılmak için Samsun'dayız. Bu tür toplantılar ve etkinlikler ile Samsun, sanayi ve teknoloji alanlarındaki atılımını da ispatlamış bulunuyor" diye konuştu. Başkan Zihni Şahin, günün anısına Bakan Mustafa Varank'a içerisinde mini kaftan bulunan tablo hediye etti.

YATIRIM İÇİN ALAN GÖSTEREMİYORUZ

Bakan Varank ziyaretlerin ertesinde ise Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Karadeniz Bölge Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murizoğlu Samsun'un doğal kaynakları, coğrafi ve stratejik konumu ve sahip olduğu değerler itibariyla önemli bir potansiyel olduğunu belirterek, "Samsun'da bazıları ilçelerimizde olmak üzere 7 OSB mevcut. Tüm bu OSB'lerin yüzölçümünün toplamı sadece 5 milyon 890 bin metrekare. Yatırımcılar için en cazip olan 160 hektar ile en büyük yüzölçüme sahip Samsun merkez OSB'de doluluk oranı yüzde 100. Şehrimizin sanayi alanında lokomotif şirketlerinin yatırımlarını büyütebilecekleri yeni bir alan maalesef bulunmuyor. Mevcut sanayicilerimizin dahi yatırım taleplerini karşılayamazken yeni yatırımcılar için özellikle merkezde limanlara ve ana ulaşım akslarına yakın yeni sanayi alanları maalesef gösteremiyoruz. Samsun ekonomisinin büyümesi yeni yatırımlarla mümkün. Bunun için de merkezde limanlara ve ana ulaşım akslarına yakın en az 5 milyon metrekare yeni sanayi alanı üretilmeli. Şehrimizin uzun yıllardır dile getirdiğimiz bu ihtiyacı gidermek üzere Tekkeköy İlçesi Gelemen mevkiinde yaklaşık 1 milyon metrekarelik arazi üzerinde yer alan tersane alternatif olarak değerlendirilebilir. Zira burada yatırım taahhüdünü gerçekleştirmiş sadece bir yatırımcı var. Diğer tahsisli parseller ise boş bulunuyor. Yani 'fizibl' değil. Bu alanın endüstri bölgesi olarak değerlendirilmesi gündemde. Ülkemizde sanayinin gelişimine destek olmak üzere uygulamaya alınan endüstri bölgeleri kavramı güzel ve gerekli bir gelişme. Ancak bu alan endüstri bölgesi olarak ilan edilirse sınırlı sayıda kişinin kullanımında kalacak, mevcut talepleri karşılayamayacaktır. Samsun'un ihtiyaçları, sanayisinin niteliği ve yatırımcılarımızın talepleri ile endüstri bölgelerinin amacı örtüşmüyor. Endüstri bölgesinin yerine sanayi bölgesi oluşturulmalıdır. Bu bağlamda mevcut tersane alanına ilaveten, alanın çevresindeki bölgelerden ek tahsislerle 5 milyon metrekareye ulaştırılarak, sanayi bölgesi olarak ekonomiye kazandırılmalı. Beklentilerden, taleplerden uzak, ihtiyaçları görmezden gelerek, farklı alanlarda arz edilen sanayi parselleri ile palyatif çözümler üretmek Samsun sanayisinin gelişimine ket vurmak demektir. Samsun'un sanayisi büyümesindeki en büyük engel özetle nitelikli, ihtiyaca cevap verebilen bir yatırım alanının olmayışı" diye konuştu.

OSB DOLULUK ORANI ORTALAMA ALTINDA

Karadeniz Bölgesi'nin tamamında OSB olduğunu söyleyen OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, "Bölgedeki toplam 56 OSB'mizin 41'i işletme aşamasında, yani üretimde. 2'si alt yapı inşaat, 4'ü planlama, 7'si kamulaştırma, 2'si de yer seçimi aşamasında. İşletme aşamasındaki OSB'lerimizde binin üzerinde fabrika üretim yapıyor ve bu bölgede OSB'lerimiz 75 bine yakın insana doğrudan istihdam sağlıyor. Türkiye'de OSB'lerimizdeki toplam istihdamın yüzde 4'ünü Karadeniz Bölgesi'ndeki OSB'lerimiz sağlıyor. Yine OSB'lerimizin tükettiği toplam elektriğin yüzde 4'ünü, doğalgazın ise yüzde 6'sını bu bölgemizdeki OSB'ler tüketiyor. Karadeniz Bölgesi'ndeki OSB'lerimizin doluluk oranına baktığımızda ise, doluluk oranının yüzde 54'te kaldığını görüyoruz. Bu oran Türkiye ortalamasının çok altında. Türkiye'de OSB'lerimizin doluluk oranı ortalama yüzde 74'tür. Ben inanıyorum ki, devletimizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği başta olmak üzere, Karadeniz insanının girişimci ruhuyla, yılmak bilmeyen azmiyle bu oranlar önümüzdeki yıllarda çok daha ileriye taşınacak" dedi.

YATIRIMCILARA CAZİP İMKANLAR

Toplantının OSB'ler arası iş birliğinin geliştirmek ve sorunların çözümüne katkı sunacağını ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun'da bulunan OSB'lerle ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, "OSB'lerimiz yatırımcılara cazip imkanlar sunuyor. OSB bulunan ilçelerimizin alt yapılarını geliştirmeli ve her türlü ihtiyaca cevap veren hale getirmeliyiz. Şehir merkezlerinin olduğu kadar kırsal alanların da geliştirilmesi, buralarda istihdam koşullarının iyileştirilmesi ve hayat standartlarının yükseltilmesi gerekiyor. Bu sağlandığında başta göç olmak üzere pek çok problemin önüne geçilecek, yatırımcıların da ilçe OSB'lere ilgisi artacaktır. OSB'ler ülkemizi geleceğe taşıyacak ekonomik modelin en önemli işlevsel parçalarından birisi. Bu anlamda ülkemizin sanayi politikaları çerçevesinde hedefimiz bu bölgeleri cazibe merkezleri haline getirmek" sözlerini kaydetti.

SAMSUN 7. DURAK

Sanayicinin fiziken de yanlarında olmayı çok önemsediklerini kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Samsun bizim 7. durağımız oldu. Bugüne dek Ankara, Gaziantep, İstanbul, Bursa, Manisa ve Burdur'da sanayicilerimizle bir araya geldik. Buradaki toplantının bir diğer özelliğiyle Samsun'dan bütün Karadeniz'e ulaşacak olmamız. 18 şehirde üretim yapan 56 OSB temsilcileri bugün aramızdalar. İstişare ile çözülmeyecek hiçbir sorunumuz olmadığını düşünüyorum. Bizlere iletilen problemleri 3 başlıkta toplayabilirim. Finansa erişimdeki sıkıntılar, enerji problemleri ve ara eleman bulma konusundaki güçlükler. Bunların hepsi için ilk günden itibaren harekete geçtik. Somut adımlar atmaya özen gösteriyoruz. Özellikle enerji maliyetleriyle ilgili neler yapabileceğimiz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bunlara devam edeceğiz" dedi.

YATIRIM ARTMASI ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye ekonomisinin sanayicilerin desteğiyle güçlenip yoluna emin adımlarla devam edeceğini belirten Bakan Varank, "Kasım ayı ekonomik güven endeksi, ekonomideki beklentilerin olumluya evrildiğini göstermeye başladı. 3 aydır düşme eğiliminde olan endeks kasım ayında yüzde 9.1'lik bir artış kaydetti. Reel kesim güven endeksindeki artış toparlanmada en önemli rolü üstlendi. Mevcut yatırım kapasitelerinin etkin biçimde kullanımı ve yeni yatırımların artması çok önemli. Büyüme ve istihdam için yatırım şart. Bu noktada biz sanayicinin üzerindeki ilave yükleri azaltmaya ve yatırımcıları teşvik etmeye tüm gücümüzle devam edeceğiz. Sizlerin de tüm enerjinizi yatırıma ve üretime odaklamanız gerekiyor" diye konuştu.

AR-GE VE TEKNOPARK'A YÖNELİN

Karadeniz Bölgesi'nde 11 ayda 3.5 milyar dolarlık ihracat yapılığını söyleyen Bakan Varank, "Bu tutar geçtiğimiz yıla göre yüzde 12 daha fazla. İlk 3 sırada Trabzon, Samsun ve Zonguldak yer alıyor. Bölgedeki diğer illerin de aynı performansı yakalamasını ümit ediyorum. Biz teşvik ve desteklerimizle yanınızda olmaya devam edeceğiz. Karadeniz'de farklı sektörlerde düzenlenen 2 bin 594 teşvik belgesiyle 40 milyar TL'lik sabit sermaye yatırımın destekledik. Bu destekle 92 bin kişilik ilave istihdam oluşmasına katkı sağladık. Kobilerin reel sektör dinamizmine katkısı hepimizin malumu. Bunu daha da yukarı çekmek için KOSGEB desteklerimizi kobilerle buluşturmaya devam ediyoruz. 15 yılda bölgemizde 220 bin işletmeye, 6 milyar TL destek sağladık, 20 milyar TL'lik kredi hacmi oluşturduk. Yüksek katma değerli üretimde yol alabilmek için iyi işleyen bir AR-GE ve yenilikçilik ekosistemine sahip olmamız gerekiyor. Bu bilinçle Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren 18 AR-GE merkezini destekledik. Fakat bu sayı çok küçük, tüm bölgede 18 merkez demek buradaki firmalarımızın AR-GE'ye yeterince önem vermediklerini gösteriyor demek. Bölgede bizim mutlaka AR-GE'ye yatırım yapmamız, buradan gelecek katma değeri ürünlerimize yansıtmamız lazım. Bölgede 9 TEKNOPARK var. Toplamda da 164 firma bulunuyor, bugüne kadar 356 milyon TL'lik satış gerçekleşirirken 30 milyon dolarlık ihracata imza attılar. Bölgedeki TEKNOPARK'ların doluluk seviyesi de yüzde 58, bu rakam da Türkiye'nin diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında aslında oldukça düşük. Buradan sizlere bir çağrıda bulunmak istiyorum. TEKNOPARK'lara dahil olun, AR-GE alanındaki yetkinliklerinizi mutlaka arttırın. Yatırım ve üretim stratejilerinizde yüksek katma değerli üretim önceliğiniz olsun. Temel bilimler desteğinden faydalanarak nitelikli istihdama katkı sağlayın. AR-GE'ye yaptığınız yatırım size misliyle geri dönecek, bundan emin olabilirsiniz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip edin, iş süreçlerinizle mutlaka bütünleştirin. Karadeniz'in potansiyelini hep birlikte daha ileriye taşıyabiliriz" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU