Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun İl Başkanı Taner Tekin, Haberaks TV'de her akşam saat 20'de yayınlanan Seçim 2019 programına katıldı. Tekin, moderatörlüğünü Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Ceylan'ın yaptığı programda, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara ve deneyimli siyasetçi Mehmet Ali Coşkuner'in yerel seçimlere ilişkin sorularını cevapladı.

REKABETTEN VAZGEÇMEYİZ

Cumhur İttifakı'nın milli bir mutabakat olduğunu söyleyen Tekin, "Türk milliyetçiliğini savunan MHP'nin her zaman önceliği ülkenin ve milletin bekası. Cumhur İttifakı, 2023'e kadar sürecek bir milli mutabakat ancak bu MHP rekabetten vazgeçecek anlamına gelmiyor. Yerel seçimlerde ittifak konusunu genel başkanımız dile getirdi. Gerekçelerin başında PKK'nın siyasi uzantısı partinin belediyelerde görev almasının önüne geçmekti. Diğer bir gerekçe, büyük şehirlerde Millet İttifakı'nın belediyeleri kazanıp tekrar Türkiye'yi kaos ortamına sürüklemesinin önüne geçmek" şeklinde konuştu.

ANLAŞMA YOK

Tekin, Samsun'da hiçbir partiyle pazarlık masasına oturmadıklarını vurgulayarak, "AK Parti veya herhangi bir partiyle bir görüşme, pazarlık ve anlaşma söz konusu değil. Samsun'da ittifak yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmadı. Olursa hangi kapsamda yapılacağı da belirsiz. İttifakın hangi kapsamda yapılacağı belli değil. MHP'nin görüşleri dikkate alınmazsa yarışmaktan yanayız. Halkımız ne karar verirse başımızın üstünde yeri var" ifadelerini kullandı.

ANKETLERDE ÖNDEYİZ

Tüm belediyelerde en iddialı parti olduklarını belirten Tekin, "Samsun'da 17 ilçenin neredeyse tamamını yönetmiş bir MHP var. Yönetmediğimiz ilçelerin de beldelerinde yönetimde bulunmuşuz. 17 ilçenin tamamında kazanmaya çok yakınız. MHP'nin geçmişte yönettiği belediyeler başta olmak üzere, tüm belediyelere talibiz. Alaçam, Kavak, İlkadım gibi ilçeleri çok küçük farklarla kaybettik. Seçim kaybediliyorsa bazı şeyler eksik veya yanlıştır. 1999 seçimlerinden başlayarak seçimleri analiz etmeye başladık. Atakum'da her dönem yarışın içerisindeyiz. MHP'nin Asarcık'la sınırlı kalacağını söylemek siyasi realiteden uzak. MHP'nin bugünkü hedefi 17 ilçe ve büyükşehir kazanmak. 2014 seçimlerinde çoğu ilçede 2. parti durumundayız. Anketlerde İlkadım, Alaçam, Kavak, Ladik, Havza'da önde gözüküyoruz. Hemen her ilçede seçimlerin en iddialı partisiyiz. Biz fikirlerimizi genel merkeze ilettik. Teşkilatlarımız hakettiği takdiri alacaktır. Genel başkanımızın gösterdiği hedef doğrultusunda elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

MHP'Lİ KADROLARA İHTİYAÇ VAR

Önceki seçimlere göre MHP'ye yoğun ilgi olduğuna vurgu yapan Tekin, "Geçmiş seçimlere kıyasla MHP'ye büyük bir teveccüh var. Aday adaylığı başvurusunun son günü öncesinde 40'a yakın aday adayı vardı. Her biri bu şehre yakışan isimler. Bizim tercihimiz, şehre en çok hizmet edeceğine inandığımız kazanması en muhtemel olan kişi olacak. Bu seçim sürecinde partimiz hiçbir aday adayına davet veya teklifte bulunmadı. Başvuru sürecinin bitmesiyle aday adaylığı onaylanan isimleri kamuoyuyla paylaşacağız. MHP kadrolarının bu şehirde yönetici olması gerekli. Gelecek nesillere daha güzel bir şehir bırakabilecek bir belediyecilik anlayışına sahibiz. Halktan bu yetkiyi alabilmek için onların tanıdığı, teveccüh göstereceği insanların aday gösterilmesi önceliğimiz. MHP'nin aday kriterleri; parti kimliğimize uygun olması ve şehri yakından tanıması" şeklinde konuştu.

MECLİSTE HATA YAPILDI

Son yerel seçimlerde belediye meclis üyelikleri konusunda hatalar yapıldığına dikkat çeken Taner Tekin, "Belediye seçimlerinde belediye meclis üyeleri çok önemli. Biz, 2014 seçiminde belediye meclis üyelerinin tercihinde hata yaptığımızı kabul ediyoruz. Aynı hataları önümüzdeki seçimde de yapmamak üzere ders aldık. MHP, belediye meclis üyelerinin belirlenmesinde de çok hassas davranacak. MHP olarak şehre yapılacak doğru şeylerde, elimizden geldiğince destek olur ve geliştirecek fikirlerde bulunuruz. Bu bakış açısıyla hizmet veren birçok belediye meclis üyesi var. Ancak tam tersi hareket eden isimler de oldu. Hata olarak gördüğümüz kişilerin MHP oylarıyla seçilip başka yerlere hizmet ettiğini biliyoruz" sözlerini kaydetti.

MHP'NİN TABANI OLMAZ

Taner Tekin, İYİ Parti İl Başkanı Recep Güleroğlu'nun "MHP tabanı İYİ Parti'ye kayıyor" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bunu duyunca güldüm. MHP'nin tabanı olmaz, gönüldaşları, neferleri, temsilcileri olur. Arkadaşlar nerenin tabanıydı bilmiyorum, şu anda yakıştıkları yerdeler. Orda bulunmaya devam etsinler. MHP kendi fikirleri doğrultusunda gündelik politikalardan uzak bir siyaset izler. MHP, büyük bir okyanus olduğundan dalgalanmalar yaşandığında denizin kumsala bıraktıkları oluyor. Arkadaşlarımız MHP'den ayrılınca partimiz nefes aldı ve güçlendi. Kasım 2015'te 90 bin oy almıştık. 24 Haziran'da ise 140 bin oy aldık. MHP seçmeni bir yere gitmediği gibi yaklaşık 50 bin seçmen de bize oy verdi. MHP, Türkiye'nin birleştirici gücüdür" ifadelerini kullandı.

ŞEHİR MİLLİYETÇİLİĞİNE KARŞIYIZ

Tekin, görüştükleri belediye başkanları olduğunu söyleyerek, "Bu şehrin geleceğiyle ilgili doğru gördüğümüz isimlerle temaslar yaptık. Görüştüğümüz belediye başkanları oldu. Bunun dışında eski milletvekilleri, başka partilerde il başkanlığı yapmış isimlerle de görüşmeler yaptık. Bu şehirde taşın üstüne taş koymuş herkes bizim için değerli. Büyükşehir belediye başkanlığı için 3-4 isim var. Samsun'da karnını doyuran, bu şehirde kazanıp yatırım yapan herkes benim gözümde Samsunludur. MHP, şehir milliyetçiliğine karşıdır. Biz Samsun'a en iyi hizmeti kim yapar ona bakıyoruz" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR