Lezzet ve şifa bakımından ünü tüm dünya üzerinde yaygınlaşan Türk balının en büyük müdavimi Arap emirleri oldu

Bal üretiminin önemli aktörlerinden olan Türkiye, endemik bitki çeşitliliği ve coğrafi koşulları sebebiyle dünyanın en değerli bal üretimini gerçekleşiyor. Şifa ve lezzet açısından yüksek değerlere sahip olan Türk balı, dünya sofralarının vazgeçilmezi olurken kültürel lezzetlerimiz arasında hızla önemi artan besinler arasında gösteriliyor. Türkiye'nin sahip olduğu iklim koşulları; çiçek balı, narenciye balı, kestane balı, dağ balı, çam balı gibi farklı bal çeşitlerinin üretilmesine olanak sağlıyor. Arap Yarımadası'nda coğrafi koşullar sebebiyle yalnızca sedir balının üretilmesi ise, Arapların Türk balına olan ilgisini arttırıyor.

ÖZEL UÇAKLA ALDIRTIYOR

Türkiye'nin önemli bal ve arı ürünleri üreticisi olan Etabal'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, "Özellikle son yıllarda yaşanan Arap turizmi balımıza olan ilgiyi ciddi anlamda arttırdı. Hem Arap dünyasından gelen yurt dışı siparişleri hem de özellikle sırf bizim balımızı yemek için gelen Arap sayısı oldukça fazla. Arap coğrafyasından yoğun talep alıyoruz. Bazı emirler bizzat özel uçağı ile bizden bal veya polen, arısütü, propolis karışım kürünü aldırtıyor. Bu ülkemiz açısından gurur verici bir gelişme" açıklamasında bulundu.