Diş Teknisyenleri Samsun Dernek Başkanı Adnan Öz, diş teknisyenliği mesleğinin yok olmak üzere olduğunu belirterek, diş protez teknisyenliği mesleğine yeni elemanlar yetişmediğini dile getirdi.

YÜKÜ TEKNİSYENLER ÇEKİYOR

Başkan Öz, lisans mezunlarının eğitimlerde diş protez yapımının her aşamasını göremediğini dile getirerek, 'Dolayısı ile diş protez imalatı çıraklıktan yetişen alaylılara kalıyor. Diş protez teknisyenliği mesleğinin yükünü alaylı diye tabir edilen teknisyenler çekiyor. Geçmişte tanınan haklar ellerinden alınmış, denklik ile mesleğini sürdüren diş teknisyenlerinin yetersiz kaldığı aşikardır. Yasaların müsaade etmemesi sebebiyle yeni eleman yetiştiremeyen diş laboratuvarları lisans mezunu diş teknisyenlerinden de üretim için faydalanamamaktadır. Hal böyle olunca eski elemanlar yetmiyor yeni eleman yetişmiyor' ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ŞART

Samsun'un diş protez üretiminde Türkiye'de bir merkez olduğunu ifade eden Öz, 'Türkiye'de üretilen ortalama her beş dişten biri Samsun'da üretiliyor. Diş teknisyenliği için meslek lise sınıfı açılmalıdır. Bu vesile ile her yıl ortalama 30-40 kişiyi üretime kazandırma imkanı sağlanır. Hem de diş laboratuvarlarının personel ihtiyacı karşılanacaktır. Öğrencilerinin Samsun'daki laboratuvarlarda en az 4 gün staj imkanı sağlanmalıdır ki kendilerini geliştirebilsinler. Yoksa yakın tarihte diş teknisyenliği mesleği bitecek. Bu da milletimize olumsuz yansıyacaktır. İvedilikle çözüm üretilmesini bekliyoruz' şeklinde konuştu.