Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, halk arasında basur olarak bilinen hemoroit hakkında bilgi verdi. Hemoroidin, genel cerrahi polikliniklerinde en sık görülen hastalıklardan birisi olduğunu belirten Doktor Ocak, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı kişilerin muayenesinde her üç kişiden ikisinde hemoroit tespit edildiğini dile getirdi.

TEDAVİ ÖNEMLİ

Doktor Ocak, 'Hemoroit hastalığı toplumun yaklaşık yüzde 50 nüfusunu etkileyen, erkek ve kadınlarda görülen bir durumdur. Mayasıl ya da tıbbi adıyla hemoroit, hastaların utanmaları, muayene olmaktan korkmaları gibi nedenlerle genellikle geç teşhis ediliyor ve zamanında tedavi edilmeyen hemoroitler ilerleyip dayanılmaz ağrılara, şişliklere, kanamalara, kansızlık ve halsizliğe neden oluyor. Kaşıntı, yanma, ağrı, hassasiyet, kanama başlıca şikayetlerdir. Bu durum tuvalet yapılması sırasında ıkınmalarda daha belirgin hal alır. Sıklıkla makattan kendiliğinden ya da dışkılamayla kan gelmesi, klozetin kana bulanması gibi şikayetlerle ön plana çıkan bu hastalık, 10 hastadan 4'ünde hiçbir şikayete neden olmadan da var olabilmektedir' dedi.

İSTİRAHAT GEREKTİRMİYOR

Hemoroit şikayeti olan hastaların öncelikle bir kamera vasıtasıyla muayene edildiğini kaydeden Ocak, 'Muayenenin ardından kesin tanı konur. Günübirlik bir işlem olan lazer teknolojisi ile ağrısız ve kolay bir tedavi uygulayarak, bu sağlık sorununu kısa bir sürede tedavi ediyoruz. Son teknolojik aletle yapılan bu işlem, istirahat gerektirmiyor. Kişi aynı gün günlük hayatına dönüyor, işbaşı yapmasına olanak sağlıyor. Uygulama yapılan cihaz dünya da bilinen son teknoloji ürünüdür. Hemoroitten kurtardığımız bölgede diğer yöntemlere göre tekrarlama riskini minimuma indiriyoruz' diye konuştu.