300 gram ekmeğin fiyatı kasım ayının 15'inden itibaren 1,5 TL olarak belirlenmişti. Samsun'da bazı fırın ve marketlerde ekmeğin 1 liradan satılması üzerine Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, açıklamada bulundu.

YÜZDE 30 ARTIŞ VAR

Ekmeğin belirlenen fiyatın altında satılmasının yasalara uygun olmadığını belirten Yiğit, "Kasım ayının 15'inden itibaren 300 gram ekmek 1,5 lira oldu. Zam geldi, fakat kilo bazında aynı fiyata tekabül ediyor. Bu fiyatın belirlenmesinde 5 kişilik bir komisyon kuruldu. Komisyonda alınan karar Ticaret Bakanlığının onayından sonra bizlere tebliğ edildi. Ekmeğe zammın sebebini anlatmak isterim. Bizim yerli buğdayımızın kalitesi düşük olduğu için ithalata yöneldik. Yaklaşık olarak kullandığımız buğdayın yüzde 90'ı ithal. Bu nedenle döviz artışından en çok etkilenen esnaf gruplarının başlarında fırıncılar geliyor. Ağustos ayında 70 liraya aldığımız unun çuvalı, ekim ayında 115 liraya kadar çıktı. Devletimizin aldığı önlemler sonucunda 90-95 liraya kadar düştü. Ama bu haliyle bile yaklaşık yüzde 30 civarında bir artış var" dedi.

DENETİM UYGULANACAK

Bazı market ve fırınlarda ekmeğin 1 liradan satıldığını tespit ettiklerini dile getiren Yiğit, "Fırıncılarımız zor durumda kalıyor. Çünkü tezgah satışı düşük olduğu için fırıncılarımız bakkal, marketlerle çalışıyor. Sonuç olarak siz devletin belirlediği fiyatın altında ekmek satıyorsanız bunda öyle ya da böyle bir şekilde hırsızlık vardır. Bu hırsızlık gramajdan, undan, sigortadan veya vergisinden olabilir. Önümüzdeki günlerde gerek Maliye olsun, gerek İlçe Zabıta Müdürlükleri olsun kurumları devreye sokarak gerekli denetimlerle uyarılar yapılacak. Aynı durum tekrar ederse Ticaret İl Müdürlüğü kanalıyla bunlara cezai müeyyide uygulanacak. Bu cezalar da ilk seferde gerek üretene gerek satana 2 bin 500 lira, ikinci seferden itibaren de katlamalı olarak devam edecek. Bizler dürüst esnafın hakkını korumakla mükellefiz" diye konuştu.

Barış BUDANOĞLU