Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesindeki Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunun gündeminde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü vardı. Komisyonda Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin sunumlarının ardından Sayıştay raporlarının görüşmeleri yapıldı. Komisyonda söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Bedri Yaşar, önemli açıklamalar yaptı.

ÇIKMAZSA BEN HAZIRLAYACAĞIM

Çay Yasası'nı üst komisyona taşımayı teklif eden Milletvekili Yaşar, 'Bunu üst komisyona çıkarıp takip edebilirsek edelim ama bunda bir sonuç alamadığımız takdirde ben şahsen Çay Yasası'yla ilgili bir teklif hazırlayacağım. Hazır taslakları var, biz onu hemen Parlamentoya taşıyacağız. Mevcut eski yasayla da bu işin götürülmesi mümkün görülmüyor. Parlamentoda da gündeme gelmemiş ve on yıllık süre, yani yirmi dört saatin bile çok önemli olduğu bir zaman dilimini dikkate aldığınızda on yıl bir ömür demektir. Bu, nüfusun önemli bir kısmını etkiliyor' diye konuştu.

HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

Komisyonda, şeker fabrikalarının zarar ettiği gerekçesiyle özelleştirilmesini hatırlatarak konuşmasına sürdüren Yaşar, çay fabrikalarının özelleştirilip özelleştirilmeyeceğini sordu. Milletvekili Yaşar, 'Biz pancar fabrikalarının özelleştirilmesini görmüştük. Bu fabrikalar belli dönem zarar ediyorlar ondan sonra bunların hemen satışı gündeme geliyor. Çaykur'un 45 tane fabrikası var ve her geçen yıl zarar ediyor. Pazarın da yüzde 42'sine sahip, yüzde 58'ini de özel sektör üretiyor. Yani bu gidişle biz çay fabrikalarını da özelleştirecek miyiz? Halbuki bunlar üreticiye, köylüye, çiftçiye direkt dokunan müesseseler, işletmeler, aile bazında herkesi ilgilendiriyor. Bu sektör savunma sanayisi sektörü kadar önemlidir. Dolayısıyla, bunların kesinlikte devlet ve üretici kooperatifleri marifetiyle yapılması lazım, bu müesseselerin kesinlikle yaşaması lazım' dedi.