Gatwick Havalimanı'nda dün görülen iki insansız hava aracı yüzünden uçuşlar iptal edilmişti. Noel tatili öncesi yaklaşık 11 bin yolcu havalimanında mahsur kalmıştı. Dün gece Türkiye saatiyle 24.00'te kapatılan havalimanının gün içinde yeniden açılması beklenirken, Gatwick'in Operasyon Direktörü Chris Woodroofe yaptığı açıklamada, uçuşların ne zaman devam edeceği konusunda bilgi vermedi. Havalimanının kapanmasından kaynaklanan gecikmelerin 24 saatten fazla devam edeceği bildirildi.

'Kasıtlı bir eylem olduğuna inanıyorum'
Polis ve havaalanı raporları birden fazla drone olduğunu söylerken Woodroofe, drone'lardan birini ağır bir endüstriyel drone olarak tanımladı. Woodroofe, 'Kesinlikle standart bir hazır tipte olmayan drone. Olanlara baktığımda kesinlikle kasıtlı bir eylem olduğuna inanıyorum' dedi.
Sussex Polisi, yapılan eylemin kasıtlı olduğunu düşündüklerini ve 20'den fazla birimin drone operatörlerini aradığını bildirdi. Polis tarafından yapılan açıklamada, 'Kamu güvenliği her şeyden önemlidir ve bu kasıtlı eylemi bozmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bunun terörle ilgili olduğunu gösteren hiçbir gösterge yok' dedi.

760 uçuş etkilendi
Gatwick Havalimanı'nda dün geceden beri yüzlerce sefer yapılamazken çok sayıda uçak da başka havalimanlarına yönlendirildi. Sivil havacılık yetkilileri havalimanının kapatılmasından 760 seferin etkilendiğini açıkladı. Yetkililer, Gatwick'e inemeyen uçakların Londra'daki Heathrow ve Luton havalimanlarının yanı sıra yoğunluk nedeniyle Manchester, Cardiff, Paris ve Amsterdam'a da yönlendirildiğini söyledi.
Havalimanının en büyük havayolu EasyJet, yolcularına havalimanına gitmeden önce uçuşları kontrol etmelerini söyledi.
İngiliz yasalarına göre, bir havaalanı sınırının 1 kilometrelik kısmında (0.62 mil) drone uçurmak yasa dışıdır. Beş yıla kadar hapis ile cezalandırılır.