Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte siyaset, gündemimizi adeta esir aldı. Kitaplardan, tarihten, genel kültürden kopardı, yazmaz/yazamaz etti. Ben 'kitapsız' bir hayatı düşünemiyorum. Bugün size okuduğum/okumak üzere aldığım birkaç kitaptan bahsedeceğim.

Bahsedeceğim ilk kitap Nagehan Tokdoğan'ın 'Yeni Osmanlıcılık/Hınç, Nostalji, Narsisizm.' Siyasetle ilgilenen, herkesin ama hangi partiden olursa olsun herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. En azından ben öyle olduğunu düşünüyorum.

Tanıl Bora bu kitaptan bahsederken 'Yeni Osmanlıcılığın, 'AKP'nin duygu yüklü bir fotoğrafı'nda başköşede oturmasının tarihini ve dinamiklerini tartışırken, Nagehan Tokdoğan bir perspektif genişlemesi sağlıyor. Hikayenin duygulanımsal boyutunu gösteriyor bize' ifadelerini kullanıyor.

'Sarıkamış Harekatı/ Bir Savaşın Bilinmeyen Yüzü' Yavuz Özdemir'in imzasını taşıyor. Başta Türk arşivleri olmak üzere yabancı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan oldukça hacimli kitabın yazarı o bölgenin çocuğu, Erzurumlu bir akademisyen. Sarıkamış Harekatı, bizde 'uzun yıllar boyunca sığ ve peşin hükümlü yargılara hapsedilmiş adeta kalıplaşmış bir hurafeler bütünü haline gelmiş; abartılı ve şişirme rakamlar üzerinden okunmaya çalışılmıştır.' Artık araştırma ve gerçeklerle yüzleşme zamanıdır.

Ahmet Emin Yalman'ın 'Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye' adlı önemli kitabı uzun yıllar sonra İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıktı. 1930 yılında İngilizce olarak ABD'de yayınlanan bu kitabın Türkçe baskısının Türk okuyucu ile buluşması sevindirici. Okunmasını öneririm.

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Karatay geçen hafta sonu Samsun'daydı. Türk Ocağı Samsun Şubesi'nin konuğu olarak Öğretmenevi salonunda bir konferans veren Karatay oldukça üretken bir yazar. Onu aşkın kitabı arasından ben ikisini önereceğim siz değerli okuyucularıma. Birisi Türklerin Tarihi, diğeri de Hazarlar/ Yahudi Türkler-Türk Yahudiler ve Ötekiler.

Bugünlük bu kadar; önümüzdeki günlerde yeni kitaplarla buluşmak üzere hoşça kalınız.