CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Türkiye'nin dünyada çay üretiminin yapıldığı sayılı ülkelerden birisi olduğunu belirterek, Rize sınırları içerisinde yaklaşık 200 bin çay üreticisinin bulunduğunu dile getirdi. Çay üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını kaydeden Zeybek, sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.

ÇAYI DA MI İTHAL EDECEĞİZ?

Çay üretiminde kaliteli ürün yetiştirmeyi başarabilmek için çay üreticisine gerekli desteklerin verilmesi gerektiğini kaydeden Milletvekili Zeybek, 'Çay demek toprakla uğraşmak ve emek demektir. Çay üreticisi, emeğinin karşılığını almalıdır. Tüm bu tedbirlerin zamanında alınıp uygulanmaması yakın gelecekte çayı da dışarıdan ithal eder duruma gelmemize sebep olacak. Çayın sorunları bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. Üreticisi, çalışanları, işleme tesisleri ve pazarlanması bir bütün olarak değerlendirildiğinde; bölgede, üretim, istihdam olanakları yarattığı için göçün önlenmesinde de önemli katkıları vardır. Çay insanlarımızda tiryakilik yarattığına göre üretimi zorunludur. Tüketicinin ihtiyaçları, iç üretimle karşılanmadığında yurt dışından ithal durumunda kalınmamalı' ifadelerini kullandı.

ÇAY KANUNU ÇIKARILMALI

ÇAYKUR bünyesinde sezonluk çalışan işçilerin de çeşitli sorunları olduğunu ifade eden CHP'li Yılmaz, 'Vatandaşların, yılın 6 ayı çalışıp diğer 6 ay işsiz kalmaları geçim sıkıntılarına neden olmaktadır. Tüm sorunlara rağmen çay toplama sezonlarında bölgede hareketliliğin yaşanması sevindiricidir. Ülkemizin çay pazarında etkin rol alması için öncelikle; Çay Kanunu çıkarılmalıdır. Kaliteli, sağlıklı ve bol ürün elde edebilmek için arazilerin toplulaştırılmasıyla üretim maliyetlerinin düşürülmesi, işleme ve pazarlama teknikleriyle pazar payının artırılması gerekiyor. Çayın sorunları, toprakların dağınıklığı üretim zorlukları, çay işleme fabrikaları, sektörde çalışan memur, işçilerin sorunlarıyla ve pazarlama olanakları toplu olarak değerlendirilerek çözüme kavuşturulmalı' şeklinde konuştu.