1943 yılında Erkek Sanat Enstitüsü olarak açılan Samsun Endüstri Meslek Lisesi'nin mezunları Samsun sanayisine yön veriyor. Günümüzde Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla eğitim veren okulun özellikle 1950 ile 1970 yılları arasındaki mezunları, Samsun sanayisinin temelini atmış durumda.

TEMEL OKULDA ATILDI

Samsun Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Lise Mezunları Derneği Başkanı Seydahmet Çay, okulun 1950 ile 1970 yılları arasındaki mezunlarının çoğunun Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaaliyet gösteren iş adamı ve sanayici olduğunu belirterek, "Samsun sanayisinin temelini Sanat Okulu mezunları kurmuştur. Samsun'un sanayide bu noktaya gelmesinde en önemli pay çokça kullanılan tabirle 'Baba' Sanat'ın. Okulumuz, Samsun ve Türkiye sanayisinin gelişmesinde önemli yere sahip. O dönemlerde, motor atölyesi, torna-tesfiye bölümü ve teknik resim bölümleri çok başarılıydı" diye konuştu.

KALİTE ESKİSİ GİBİ DEĞİL

Türkiye'de sanayinin gelişmesinde sanat okullarının büyük payı olduğuna dikkat çeken Çay, "Şu anda okullarımızda eğitim kalitesi eskisi gibi değil. Eskiden bizim okulumuzdan mezun olan insanlar en azından usta yardımcısı olurdu. Şu anki mezunlar çırak olacak düzeyde yetiştiriliyor. Bu duruma çok üzülüyor ve hayret ediyorum. Samsun eski Milletvekili Hayati Tekin, Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan da bizim okulumuzun mezunu. Almanya'ya yaşanan göç, sanat okulu mezunu ara elemanların oraya gitmesine yol açtı. 1960'lı yıllarda yaşanan bu ara eleman göçü olmasa sanayide daha ileride olabilirdik" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR / ÖZEL HABER