Samsun'un Atakum ilçesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde, 2015 yılının Aralık ayında yapımına başlanan Samsun 112 Acil Çağrı Merkezi bina inşaatında sona gelindi. 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle yapım işi bir süre geciken binanın bu ay içerisinde geçici kabulü alınarak, teknik donanım ihalesini alan ASELSAN firmasının tarafından işe başlayacağı kaydedildi. Yeni binanın en geç yeni yılda ise ilk çağrıyı almaya başlayacak.

8 MİLYON 500 BİN TL'YE MAL OLDU

Türkiye genelinde tüm acil çağrıların birleştirilme projesi devam ederken, Samsun'da da acil çağrı merkezleri birleşiyor. Yeni yılda polis, jandarma, itfaiye, Orman İşletme, Sahil Güvenlik ambulansın da içerisinde yer alan acil çağrı merkezleri tek bir noktadan komuta edilecek. Telefonlarından 112'yi arayan vatandaşlar saniyeler içerisinde ilgili kuruma yönlendirilirken, ihtiyaç duyulan yardım ile ilgili birimler hemen devreye girecek. Atakum ilçesi Balaç mevkiinde 5 bin 300 metrekare kapalı alan, 10 bin metrekare açık alana yapılan binanın yaklaşık maliyetinin ise 8 milyon 500 bin TL'ye mal olduğu kaydedildi.

YENİ YILDA İLK ÇAĞRIYI ALMAYA BAŞLAYACAK

Yaklaşık 80 kişinin hizmet vereceği Samsun 112 Acil Çağrı Merkezi binasının bu ay içerisinde kurulan komisyon tarafından geçici kabul ile teslim alındı. Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun 112 Acil Çağrı Merkezi ziyaret ederek Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Emin Demir ve Yatırım İzleme Müdürü Nejdet İğci'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

YER TESPİTİ YAPILABİLECEK

Yeni binada acil çağrılara daha kısa sürede cevap verileceğini söyleyen Vali Kaymak, "Türkiye genelinde birçok ilde faaliyete geçen sistem hem daha donanımlı hem de yerli bir sistem. Gelen acil çağrı ilk olarak arayan kişinin yer tespiti ile çağrı alıcılara düşerken hangi konudan dolayı aranıyorsa 27 saniye içerisinde ilgili kuruma yönlendiriliyor. Arayan kişi yaşadığı olayın telaşından dolayı bazen yerini belirtmeden olayı anlatarak telefonu kapatabiliyor. Bazı zamanlarda ise acil çağrılara gereksiz aramalar yapılıyor. Hem bunun takibi hem de olayın vuku bulunduğu yerin kolay tespiti için yer bildirme sistemi çağrılarda ve olay yerine ulaşmada büyük kolaylık sağlayacak" dedi.

Bayram OK