Samsun'un iş dünyası temsilcileri, 2019'un Samsun ekonomisi beklentilerini değerlendirdi. Yeni yılın sanayi yatırımları konusunda gayret gösterilmesi gereken bir yıl olduğunu savunan temsilciler, Samsun'un üretim ekonomisinde ileriye gitmesi gerektiğini ifade etti.

CESARET GÖSTERMELİYİZ

Samsun için 19 Mayıs 1919'un 100. yılının önemli olduğunu ifade eden Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç "Samsun için 100 yıl önemli. Samsun ile beraber de sadece kültürel ve sosyal faaliyetlerin yanında, kalkınma, sanayi ve ticaretle alakalı hamlelerin de yapılması gerekli. Bu fırsatın iç piyasaya da yansımasını sağlamalıyız. Samsun'da en başta, Türkiye'nin dört bir tarafından yatırımcıları ve sanayicileri davet ederek bir çalıştay düzenlenebilir. Samsun'un kalkınma haritasının çizilmesi lazım. Gerekli önlemler nasıl alınabilir, katma değer nasıl sağlanabilir bu belirlenmeli. Türkiye gibi Samsun'un da üretime geçmesi gerekiyor. Bu şehrimizin olmazsa olmazı. Sadece yenilen içilen, özellikle 'emekli şehri' yakıştırması yapılmaya çalışılan şehrimiz aslında öyle bir yer değil. İş gücüne değer katacak fabrikaların harekete geçmesi lazım, bu ivedi ve öncelikli. 2018 yılı her konuda zor bir yıldı. 2019 yılıyla ilgili daha zor olacağı kanaati var ama ben 19 Mayıs 1919'un 100. yılı olması nedeniyle okların biraz daha Samsun'u göstereceğine inanıyorum. Piyasaların şu anda moral ve motivasyona ihtiyacı var. Muhtemelen 2019'da herkes ticari faaliyetlerini emniyet kemeri takarak sürdürmeye çalışacak. Ama bu emniyet kemeri politikası da doğru mu tartışılır. Yine taşın altına elini koyması gereken iş dünyası. Kazanımlarımızı ortaya koyacağız, biraz cesaret göstereceğiz" diye konuştu.

SANAYİDE GEÇ KALDIK

Sadece 2019'un değil her yılın Samsun'un için sanayi yılı olması gerektiğini belirten Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, "Geç kalmış bir vaziyetteyiz ama nereden toparlanırsak oradan kar. 2018'de kötü bir türbülans yaşadık. 2019'da umarım yaşamayız. Yerel seçimlerin bitmesini bekliyoruz, çünkü iş dünyası seçimlerden çok yoruldu. Dış konjonktürde de sert hareketler oluyor. İş dünyası sert hareketlerden hoşlanmaz, bu yüzden 2019'u iyi geçecek diye umutla bekliyoruz. Bu yılda Samsun'a dışarıdan yatırımcı gelmesinde fayda var. Sermaye gelsin de nereden gelirse gelsin, bir an evvel sanayide öne geçmemiz lazım. 2019 yılında daha iyi teşvikler olmalı ki yatırımcı gelsin. Samsun, bankalarda tasarruf göründüğü için yıllarca iyi bir sıralamada yer aldı ve teşviklerden faydalanamadı. Teşvikler konusunda yöneticilerimizin el atması lazım. Samsun'un en azından lokal olarak desteklenmesi gerekli. Çünkü diğer bölgelere göre çok geride kaldık. Bu destek sektörel de olabilir, özellikle tıbbi alet konusunda bir kümelenmemiz var. Özel bir teşvikle daha öne çıkabilir, şirketlerin de bu teşvike cevap vermesi lazım. 2019'da 19 Mayıs 1919'un da 100. yıldönümü bununla beraber bir sıçrama yakalayabilmemiz için bir fırsat. Samsun'da ortak akılla beraber bir an önce sanayinin öne geçmesini bekliyoruz" sözlerini kaydetti.

KATMA DEĞER GEREKLİ

"Samsun'un ihracat rakamları ve üretim kapasitesi ortada" diyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan ise, "Ben hala Samsun'un bu hassasiyeti tam olarak algılayamadığı kanaatindeyim. Eğer öyle olmasaydı bu şehrin OSB'lerinde toplam çalışan sayısı 7 bin olmazdı. Bu rakamlar Samsun için şık değil. Geçmişteki potansiyelimizi ve Türkiye'deki sıralamalarımız biliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada sanayi ile ilgili bakış açısının şehrin topyekun istemesiyle orantılı olduğunu düşünüyorum. Ancak ne istihdam alanında verimli ne de üretim ve ihracatta yukarılara çıkan bir şehir olduk. Hedefleri çiziyoruz ama yıllar çabuk geçiyor. Gerçekleşmediğinde acı tabloyla karşılaşıyoruz. Samsun'da istihdam yaratan insanlara baktığımızda 3-5 insanı geçmiyor. Bu insanların sayılarının artması lazım. 2019 yılının Samsun'da sanayi yatırımı yılı olabilmesi için hükümet programlarına ihtiyacımız var. Samsun'a yapılan yatırımları küçümsemiyorum, hepsi çok güzel ve doğru ama baktığımız zaman Samsun'da işsizlik oranları diğer şehirlere göre daha fazla. 2019'da katma değeri yüksek ürünler üretebilmemiz gerekiyor. Samsun'da katma değeri yüksek ürünlerin başında tıbbi aletler geliyor. Yerli ürüne de ciddi anlamda tercih var. 2019'da bu yüzden tıbbi cihazların üzerinde durulmalı. Hem istihdamı artırır hem de pazarla ilgili bir sıkıntımız olmaz. Bizim bir alana odaklanmamız lazım. Turizm, spor, sağlık deniliyor. Ama herkes bir şey söylüyor, kalıyor. Elimizdekilerin kıymetini bilerek yürüyeceksek eğer ilk önce onlardan başlamamız lazım. Mevcut sanayicimizin önü açılmalı ve bununla ilgili topyekun sesimiz çıkmalı. Samsun'da yaşanan sıkıntıları yöneticiler biliyor, ama öncelikleri belirleyip hepimizin oradan vurması lazım. O zaman başarı gelir" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER