Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 31 Mart Mahalli İdareler seçimleri için hazırladığı takvim dün itibariyle başladı.

SEÇİM YASAKLARI 21 MARTTA BAŞLIYOR

Seçim takvimine göre, seçime katılabilecek siyasi partiler bugün ilan edilecek. Muhtarlık bölgesi askı listeleri 4 Ocak Cuma günü saat 08.00'den 17 Ocak Perşembe günü saat 17.00'ye kadar askıda kalacak. Hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin, bu süre içinde bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile muhtarlığa başvurması gerekecek. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri ise 27 Ocak'ta çekilecek kurayla belirlenecek. Siyasi partiler aday listelerini 19 Şubat'ta seçim kurullarına verecek. Geçici aday listeleri 22 Şubat'ta, kesin aday listeleri 3 Mart'ta ilan edilecek. Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart'ta başlayacak. Seçim propagandası 30 Mart saat 18.00'de sona erecek.

ADAY LİSTELERİ 31 OCAKTA VERİLECEK

Öte yandan seçim takviminde yer alan diğer detaylar ise şu şekilde oldu. - 10 Ocak 2019 Perşembe günü Siyasi partilerin, Mahalli İdareler Seçimi için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ye bildirmeleri için son gün. 31 Ocak 2019 Perşembe günü seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Siyasi partiler aday adayı listelerinden büyükşehir belediye başkan seçimi ile ilgili olanlarını il seçim kurullarına, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimi ile ilgili olanlarını ise ön seçim ilçe seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında verecek. 21 Şubat 2019 Perşembe, siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamaları olurken 3 Mart 2019 Pazar günü ise kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek. İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak.

SEÇMEN KAĞIDI ŞUBAT SONUNDA

Takvime göre 28 Şubat 2019 Perşembe günü seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak. Mart ayına girildiğinde de 2 Mart 2019 Cumartesi günü aday listelerindeki eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmeleri için son gün olacak. 24 Mart 2019 Pazar günü seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak. 29 Mart 2019 Cuma günü il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek. 30 Mart 2019 Cumartesi günü de seçim propagandasının sonu olacak. 31 Mart 2019 Pazar günü oy verme işlemi gerçekleşirken, seçim yasakları saat 24:00'te sona erecek.


Zerrin SOMUNCU