Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) Samsun İl Temsilcisi Rüstem Kara, 2018 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kara, 2018 yılının ekonomik krizin iyiden iyiye kendini hissettirdiği, memurlar adına yoksulluk, güvencesizlik ve verilen sözlerin tutulmadığı bir yıl olarak geride kaldığını savundu.

KRİZ HERKESİ ETKİLEDİ

Yaşanan ekonomik krizin dar gelirlileri ve çalışanları oldukça etkilediğine dikkat çeken Kara, "2018 yılı ekonomik krizin iyiden iyiye kendini hissettirdiği, memurlar adına yoksulluk, güvencesizlik ve verilen sözlerin tutulmadığı bir yıl olarak geride kalmaktadır. Kriz en çok çalışan kesimleri etkilemiş, çalışanların yıl içerisinde aldıkları ücretler hayat pahalılığı karşısında sürekli olarak gerilemiştir. Asgari ücret ile geçinenleri etkilediği kadar devlet memurlarını da yakından etkilemiştir. 2018'de yaşanan ekonomik kriz, dar gelirlileri ve çalışanları ezip geçmiştir" diye konuştu.

ENFLASYON TAVAN YAPTI

Enflasyonun tavan yaptığını belirten Kara, "Konfederasyonumuzun her ay gerçekleştirdiği 'halkın enflasyonu' araştırması, 2018 yılında çalışanlar adına acı gerçeği ortaya çıkardı. Enflasyon oranı TÜİK verilerine göre 2018 yılının son aylarında yüzde 25,24'e yükselerek son 15 yılın zirvesine ulaştı. 2018 yılının son aylarında ülkemiz de açlık sınırı 2 bin 300 TL, yoksulluk sınırı ise 8 bin TL'ye dayanmıştır. Yıllardır devlet memurlarına verilen '3600' ek gösterge sözü, 2018 yılında da yerine getirilmemiştir. Yine güvencesizlik ve ekonomik kriz, geride kalan yıl, memurları ve memur adaylarını, atanamayan öğretmenleri intihara sürükledi" dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET ARTTI

Birleşik Kamu-İş olarak, çalışanların, asgari ücretlilerin, işsiz kalan gençlerin sesi olmaya devam edeceklerini ifade eden Kara, sözlerini şöyle tamamladı: "2018 yılında yaşanan ekonomik kriz, dünyada yaşanan büyük bir ekonomik krizin bize yansıması şeklinde olmamıştır. Üretimsizlik sonucunda işsizlik ve ekonomik kriz, giderek büyümektedir. Birleşik Kamu-İş olarak, ekonomik krize ve işsizliğe neden olan ekonomi politikalarına son verildiği bir yıl olmasını diliyoruz."

Barış BUDANOĞLU