ABD'nin California eyaleti San Bernardino kentinde 14 kişiyi öldüren ve olay yerinde güvenlik güçleri tarafından öldürülen 28 yaşındaki Syed Farook ait olduğu iddia edilen iPhone marka telefonun şifresi Apple ile Federal Soruşturma Bürosu'nu (FBI) karşı karşıya getirdi.

FBI'ın başvurusunu olumsuz yanıtlayan Apple, şifrenin çözülmesinin dünyadaki tüm kullanıcıların gizlilik ihlalinin çiğnenmesine neden olacağı belirtirken mahkeme ise Apple'a 3 gün süre tanıdı.

Tüm iPhone kullanıcıları etkilenir

Konuyla ilgi olarak Apple'ın CEO'su Tim Cook FBI'ın söz konusu telefon için yeni bir işletim sistemi (İOS) geliştirilmesini istediğini bu durumun özellikle iPhone cihazlarda güvenlik önlemlerini ihlal eden bir "arka kapı" oluşturacağını ifade etti. Ayrıca Cook, dünyadaki tüm iPhone kullanıcıların güvenlik ihlalinden etkileneceğini sözlerine ekledi.

Google'dan Apple'a destek

Apple'ın en büyük rakibi Google'un CEO'su Sundar Pichai FBI ile Apple'ı karşı karşıya getiren konuda Apple'ın yanında yer aldıklarını belirterek mikroblog sitesi Twitter'dan yaptığı paylaşımlarda telefon şifrelerinin kırılması için şirketleri zorlamanın, kullanıcıların gizliliğini ihlal edebileceğini ifade etti. Özel güvenlik birimlerinin terörizmle savaştığını ve bu durumun önemli bir konu olduğunu belirtirken, Google olarak 'geçerli yasal koşullar' ilkesi altında bilgi paylaştıklarını belirtip bu paylaşımların yanlış durumları beraberinde getireceğini belirtirken bu konuda hakkın fikir alış verişinden bulunulması gerektiğini vurguladı.